Изсичат и разграбват хубавата борова гора над Стара Загора. Фоторепортаж

STZAGORA.NET

Хубавата иглолистна гора над Стара Загора е подложена на безмилостно унищожение. Стотици борове край жк “Трите чучура-север” са изсечени през последните дни и седмици. До мястото се стига по черен път на север от острия завой в горния край на жилищния комплекс. Повечето дървета са рязани с моторни триони, други – с брадви. Има и борове, които още стоят прави, но са засечени до изтъняване и подготвени за събаряне. Цялата земя е покрита със свежи борови клони, има пресни следи от влачени дънери, от каруци и конска тор.

Поголовната сеч се извършва от заралии, вдигнали цял ъндърграунд квартал по стръмен терен северно от блоковете. През дерето от изток е и махала “Лозенец”.

При две съвместни акции на Държавното горско стопанство в Стара Загора, Регионалната дирекция по горите и полицията, проведени през последния месец, на място бяха конфискувани 5 коня с каруците. Но това не спира набезите над гората. От нея всеки ден се носят удари на брадва.

“Ходим на чести проверки, но ромите се завръщат и продължават да секат. Успяваме да заловим само натоварените им с дърва каруци”, обясни директорът на Горското Стоян Димитров.

151 акта за незаконен добив на дърва са съставени от началото на 2011 г. в Старозагорска област, а за транспорт и съхранение – още 272, уточниха от Регионалната дирекция по горите. Конфискувани са 8 коли, 50 каруци, 11 коне, 14 моторни триона и 646 кубика дърва за горене.


-

споделяне на връзка

1 коментар on “Изсичат и разграбват хубавата борова гора над Стара Загора. Фоторепортаж”

  • Дес wrote on 21 декември, 2011, 17:10

    „ъндърграунд“ … остана ли някой, който да говори български?!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн