Поставянето на нивомерите да бъде отложено, поискаха собствениците на бензиностанции

STZAGORA.NET
Собствениците на малки и средни бензиностанци определиха като “чудовищна глупост” изискването да се поставят в условията на криза нивомери във всички резервоари. В протестно писмо до Бюджетната комисия на Народното събрание те заявяват, че това не е удачно да се прави в момент, когато малкият и среден бизнес се бори за оцеляване.

Цената, която трябва да се заплати от една малка бензиностанция с три резервоара, е от 16 до 20 хиляди лева, плюс още 100-150 лв. ежемесечна такса за поддържане. “Нямаме нищо против поставянето на устройствата, но считаме, че те са напълно ненужни и не е редно да ги заплащаме ние”, обясниха пред медиите в Стара Загора бензинджиите.

Според хората от бранша даденият гратисен период не е достатъчен за отделянето на подобна сума. Приходите от закупуването на устройствата пък щели да влязат не в бюджета на държавата, а в частни фирми и подставени лица.

Всички бензиностанции имат задължителните от 2011 г. устройства за безжична връзка и отчитане на продажбите в НАП, така че непрекъснатият контрол е факт, припомнят собствениците. Според тях новото изискване ще принуди много обекти в страната да прекратят дейността си, което ще изкара на улицата много нови безработни.

Собствениците на бензиностанции настояват поставянето на нивомерите да бъде отложено за по-късен период. Според тях решението е насочено не в полза на държавата, а на определени избрани фирми.
* * *
Собственици на малки бензиностанции от страната излизат на мирен протест във вторник от 11 часа на обръщалото до стадион “Берое” в Стара Загора. Причината е високата цена на нивомерните устройства на резервоарите, които те са задължени да поставят до края на март 2012 година.

В протеста ще участват повече от сто собственици на обекти, работещи основно в селата и малките квартали, обявиха на пресконференция днес представители на Сдружението на собственици на малки и средни бензиностанции, чиято регистрация предстои.

Поставянето на тези устройства поставя под заплаха от затваряне 2000 от общо 3120 бензиностанции в страната, посочи Динко Дедев от Стара Загора. В тях работят 10 хиляди човека. “Става въпрос за обекти в селата. Ако бъдат затворени, къде ще зареждат хората – ще ходят до града, за да заредят за 5 лева ли? Нямаме нищо против, нека да има нивомерни системи, ако искат да сложат и по един митничар на всяка бензиностанция. Но да не ги плащаме ние, защото не са ни по джоба”, добави той. Каква е гаранцията, че след това няма да има някакво друго изискване и ако затворим, какво ще стане с тези устройства, питат търговците.

Според тях едва преди няколко седмици са разбрали, че оборудването с тези системи би струвало 15 и 20 хиляди, което е няколко пъти повече от очакванията им. По изчисленията им средната печалба на една малка бензиностанция е 3.84 на сто, с което трудно се покриват дори разходите и около 90 на сто от малките бензиностанции в страната за тази година работят на загуба, а от началото на годината са фалирали 269 малки бензиностанции, повечето от които се намират в села.

Собствениците на малки обекти припомниха, че свързването им с НАП в началото на годината им е струвало между 1000 и 4000 лева, и препоръчаха нивомерни системи да бъдат поставени от производителите на горива и данъчните складове, защото сивата икономика не била в бензиностанциите. “Защо трябва да поставям такова устройство, след като всеки продаден литър бензин се отчита директно в НАП?”, пита Кирил Костов, чиято бензиностанция се намира в с. Блатец, община Сливен, и работи от 1992 година. За свързването с приходната агенция той е дал 4000 лева.

От бъдещото сдружение са изготвили и протестно писмо до Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в което изразяват мнение, че този закон ще накара много обекти да прекратят дейността си, което ще предизвика вълна от безработни, и искат действието му да бъде отложено за по-късен период, законът да се преразгледа и да се постъпи с тях по най-човешки начин. “За нас това решение е крайно некомпетентно, несериозно и насочено не в полза на държавата, а на определени фирми, избрани за тази цел”, се казва в писмото, подписано засега от собствениците на 115 фирми.

Таня ИВАНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн