По 6 заплати при пенсиониране на военни и полицаи

STZAGORA.NET
Федерацията на независимите синдикати на миньори към КНСБ призовава към протести заради промените в Кодекса за социално осигуряване и в защита на трудовите и осигурителни права на работещите от първа, втора и трета категория труд, съобщи за медията ни председателят инж. Пенчо Токмакчиев.

На съвместно заседание на Изпълнителния комитет и Стачния комитет на синдикатите е приета декларaция, адресирана до президента, премиера, председателя на Народното събрание, председателите на парламентарните групи и ресорните комисии. В 9 точки синдикалистите представят исканията си.

Синдикатът се обявява срещу увеличаване на пенсионната възраст от началото на 2012 г. Миньорите настояват за осигуряване на достойни по размер пенсии на работещите при специфични условия на труд от първа и втора категория труд, като се отчита приносът им в солидарната пенсионна система на НОИ. Те са и срещу премахването на “швейцарското правило” за осъвременяване на пенсиите. “Настояваме правителството да вземе реални и енергични мерки за контрол на сивата икономика и да събере съответните данъци и осигуровки, вместо да атакува трудовите и социални права на работещите”, се казва в разпространения документ.

Изплащането на шест заплати при пенсиониране на военни и полиция, както и за заетите в реалната икономика, незабавно увеличение на максималния осигурителен доход на 3000 лв. и съответно на тавана на пенсиите, окончателно премахване на тавана на пенсията както на новите, така и на досега отпуснатите пенсии, както и да има защита от премахването на класовете, искат още от синдиката.

Структурите ни имат готовност за протести, но предстои да обсъдим подходящия момент и начинa, по който ще действаме, уточни инж. Пенчо Токмакчиев.

Таня ИВАНОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн