Тракторите тръгнаха към София и спряха

STZAGORA.NET
Протестиращите на ГКПП “Капитан Андреево” земеделски производители от Старозагорска и Хасковска област се присъединяват към протеста в София в петък, съобщи председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Хасково Тенчо Тенчев. Техниката обаче ще остане на място, а за столицата ще отпътуват няколко автобуса, уточни той. В късния следобед в четвъртък движението на селскостопанските машини към София бе спряно, след като зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов разговаря по телефона с колегите си, за да се продължат разговорите с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Междувременно стана ясно, че общо 170 селскостопански машини до 4 тона всяка ще бъдат разположени в центъра на София на площад “Св. Александър Невски” и в синята зона на площад “Народно събрание”. Според представителите на земеделските производители те били съгласни да депозират и финансова сума за покриването на евентуални щети по транспортната инфраструктура. Предвижда се, ако не се постигне съгласие, протестът на земеделците в София да продължи до 8 декември.

На ГКПП “Капитан Андреево” в петък протестът ще продължи в друг режим – два часа затваряне на пункта и един час пропускане, каза още Тенчо Тенчев. Задължително се осигурява триметрова аварийна лента за придвижване на камиони, пренасящи бързо развалящи се продукти, линейки и пожарни. “Получават се задръствания, но ние обясняваме на пътуващите какви са исканията ни и в повечето случаи те ни разбират”, каза Тенчев. Според него, ако се постигне съгласие за запазване на тригодишната финансова рамка, според която сектор “Земеделие” ще получи обещаните 570 млн. лева, протестите ще бъдат прекратени.

Таня ИВАНОВА

Да помълчим пред чорбаджиите!

Б.Р. В този случай коментарът е излишен. След като протестиращите зърнари са готови да възстановят унищожената от машините им (купени с пари от еврофондовете, плюс доплащания от данъкоплатците) инфраструктура в София, на всички останали български граждани, в това число хабилитирани учени, лекари, инженери и т.н., не им остава нищо друго, освен да си пожелаят за Коледа да станат зърнопроизводители. Сиреч арендатори, а може би по-точно чорбаджии на българските села!

Йовка НИКОЛОВА
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн