Станишев дойде да укротява следизборните разправии на социалистите в Стара Загора

STZAGORA.NET

Лидерът на БСП Сергей Станишев направи днес в Стара Загора първото си посещение на общинска организация на БСП извън столицата, след като бе избран и за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В срещата с него този следобед в конферентната зала на хотел “Мериан палас”  участваха председателят на Общинския съвет на БСП доц.Бойчо Биволарски, председателят на областния съвет на БСП Трифон Митев, народният представител д-р Евгений Желев, както и около 200 редови социалисти.

“Надявам се моето идване тук да окуражи нашите членове и симпатизанти след изборите”, каза Станишев и припомни, че за Стара Загора изначално социологическите проучвания, правени през май-юни месец, са давали много сериозна преднина на ГЕРБ – 2:1. И е било ясно, че битката тук ще бъде трудна.

“Никак не приемам да се раздават оценки самоволно. Знам, че на заседанието на пленума е имало много сериозни сблъсъци и критики. Но ако въпросът е да се разбием на групи, както е било неведнъж в Стара Загора, това няма да бъде конструктивно и няма да укрепи организацията. Това вече сме го виждали. И 2003-та имаше вътрешни напрежения, и 2007-ма не се постигна пълна мобилизация. Важното е да направим тези изводи, които ще изведат БСП в Стара Загора до много по-убедителен резултат на парламентарните избори. Има година и половина дотогава и трябва да се работи здраво”, каза Станишев.

При анализа на изборните резултати според Сергей Станишев не е въпрос самоцелно да се търсят вътрешни ежби или битки, както често се случва: “Аз искам от всяка организация, в това число и старозагорската, не спешни формални действия, а сериозен, обективен и задълбочен анализ – и на вътрешните ни проблеми, и на това по какъв начин да привличаме гласове извън традиционните избиратели на БСП.”

Успехът на ГЕРБ в Стара Загора се дължи, според Станишев, на това, че са съумели успешно да се разграничат от управлението на проф.Танчев. Както и на това, че са “много боеспособна изборна машина”.

На социалистите в Стара Загора, чието общо следизборно събрание уважи с участието си днес, Станишев препоръча следното: “Първо, да мислят отговорно за партията си. Не да се занимават с вътрешни ежби и борби – кой над кого ще надделее, и да направят един или друг формален жест на поднасяне на нечия глава на тепсия. Да мислят какво им куца в работата, каква е отговорността им пред БСП като цяло, пред нашите членове и симпатизанти, и как да направят БСП по-силна. Преди да дава оценки на другите, всеки трябва да си направи свой собствен анализ с какво е допринесъл за резултатите от вота”.

На партийната конференция на 10 декември в Стара Загора ще дойде представител на Изпълнителното бюро на БСП. “Ще чуем анализа на колегите, и ако трябва ще изразим ясно и нашата позиция. – каза партийният лидер. – Така или иначе предстои пълен цикъл на отчети и избори, който трябва да продължи процеса на анализ на слабите и силните ни страни. Но на всеки ще му кажа в очите, ако трябва, какво е направил и какво не е направил. Защото знаем много добре във всеки град как е вървяла кампанията и на всеки партиен член – приноса или неприноса.”

Станишев припомни, че разширеният пленум на Националния съвет на БСП след президентските и местните избори е оценил като цяло представянето на БСП като добра основа за надграждане на постигнатото.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн