Мечките в старозагорския зоопарк пропуснаха Мечкинден

STZAGORA.NET
“Мечките в старозагорския зоопарк не само не са заспали, но нямат и подобно намерение!”, заяви за “Старозагорски новини” шефът на зоологическата градина д-р Радослав Михайлов. По отдавнашна традиция в атракциона се отглежда кафява мечка, чиито представители са сред най-обичаните от посетителите. Според народните поверия мечките заспиват на Андреевден (днес) и се събуждат с настъпването на предвестяващия пролетта християнски празник Благовещение през март. Любимците на старозагорските малчугани в зоопарка обаче са готови за игри през цялата година. Не случайно символът на парка е статуя на две борещи се мечета, намираща се на входа.

“Летаргичният зимен сън на тези хищници се свързва с климатични пояси, където зимата е дълга и сурова и те не могат да си набавят храна. Мечките в нашия зоопарк не заспиват през зимата…”, обясни д-р Михайлов. По думите му активността им се дължи както на топлото време, така и на всекидневно осигуряваната им прясна храна.

Храна има достатъчно и за останалите обитателите на зоопарка.

Росица РАДНЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн