Росен Плевнелиев чу старозагорци за стратегическите приоритети на региона

STZAGORA.NET

Росен Плевнелиев

В Община Стара Загора новоизбраният президент Росен Плевнелиев стартира дебат за стратегията на България за периода 2012-2020 г.

“Тук съм, за да дам старт на един дебат за решаващата подготовка за “България на регионите”. Стара Загора не е център на регион, но е център на растеж. Следващата 2012 година ще бъде изключително важна, тъй като тогава България трябва да посочи своите национални приоритети и въз основа на тях да договори по възможно най-ефективния, коректен и конкретен начин размера на европейските средства за следващия програмен период на Европейската комисия 2014-2020 година – заяви бъдещият президент. – Европейските приоритети се сменят за 2014-2020 г. минимум 50%. Парите от Европейски фонд за регионално развитие трябва да отидат по регламента за иновации, развойна дейност, малки и средни предприятия, енергийна ефективност. Т.е. Европа задава други приоритети. Затова искаме ние да сме готови. И в проекта “България 2020″, през 2012 г. да изковем конкретни приоритети, свързани с тях. Трябва да развием въображението си. Всичко можем да направим, но не просто като говорим за асфалти и тръби, а точно обратното, ако защитим, че в региона трябва да има силен индустриален корпус. Стара Загора има своите основи – хранително-вкусова промишленост, машиностроене, логистика. Тогава, покрай това, че ще позиционираме клъстър от национално и регионално значение, от само себе си след това ще дойдат и пътищата, и пречиствателните станции, и газта, и цялата инфраструктура. Т.е. те са предпоставка за нещо по-голямо. Трябва да говорим за икономика, трябва да правим икономика, включително и за регионалната. Милиарди могат да се наливат за малки и средни предприятия, за енергийна ефективност.”

Кметът връчи на Росен Плевнелиев плакет и барелеф със Старозагорската лъвица.

Експозето на г-н Плевнелиев предизвика активността на присъстващите в зала “П.Р.Славейков” представители на община Стара Загора и на областта, директорите на регионални структури и енергийни държавни дружества, неправителствени и работодателски организации, Тракийския университет и др.

Кметът Живко Тодоров маркира приоритетните програми за Община Стара Загора за 2012 г. и планираното до 2014 г. Народният представител Иван Колев препоръча поради важността на изработването на приоритетната програма в качеството си на държавен глава г-н Плевнелиев да отправи обръщение към нацията за съпричастност. Друг депутат – Пламен Русев, акцентува съществуващото старозагорско летище да стане карго терминал, който ще улесни всички регионални приоритети.

Снежана Маринова, директор на Регионална библиотека “Захарий Княжески”, предложи да се използва максимално наличната библиотечна мрежа за осъществяване на максимална информираност на българите и търсене на тяхната активност при посочване на приоритетите. Арх. Веселин Беров препоръча да се опрости механизмът за саниране на сградите. Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков настоя за по-бързо приемане на Закона за висшето образование. Освен това той предложи домакинство за провеждане на национална кръгла маса по аграрните проблеми в България, тъй като “няма аграрна политика”. Председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов обърна внимание, че не се използва рационално потенциалът на бизнеса.

Новоизбраният президент благодари за конкретните полезни предложения, много от които ще залегнат в Националната програма за развитие на България 2020.

Идеята е обществените обсъждания по места да приключат до м. март 2012 г. с определяне на местните приоритети и проекти, които да бъдат двигатели на икономическия растеж на регионите до 2020 година. Тази програма ще бъде интегрирана национална стратегия, създадена отдолу нагоре и ще е базата, на която ще бъдат отпускани средства от еврофондовете.

Г-н Плевнелиев потвърди ангажимента си от предизборната кампания регионалното развитие да бъде изключително важна и стратегическа тема за президентската институция. България на регионите е кауза за президентската институция, което означава регионална икономика, регионално качество на живот и регионална икономическа перспектива.

Росица РАНЧЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн