Росен Плевнелиев: Стара Загора ще е един от седемте центрове на растеж

STZAGORA.NET

Момент от срещата на новия надлез над магистралата при Сърнево в ранния следобед днес.

Избраният за президент Росен Плевнелиев днес е в Стара Загора. В ранния следобед той не пропусна да навести строителитена магистрала “Тракия”. Срещата с тях стана на новия надлез над аутобана на пътя за Раднево при село Сърнево. На нея дойде и кметът Живко Тодоров, както и председателят на Общинския съвет Емил Христов. Строителството на магистралата се движи в график, видя на място бъдещият държавен глава. Но той бе тук за нещо по-важно. От 14.30 часа в Общината тече негова работна среща с представители на общината, областната управа, бизнеса, неправителствени и работодателски организации, висши учебни заведения, културни институции и др. Темата са регионалните проекти и приоритети, които ще бъдат двигател на икономическия растеж в региона.

Държавата залага на така наречените “центрове за растеж” – седемте големи града с население над 100 хил. души – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Връзките между тях са в основата на качественото регионално развитие, каза пред медиите Росен Плевнелиев. Той посочи, че като бъдещ президент поема ангажимента да интегрира регионалните приоритети в Националната програма за развитие на икономиката и регионите до 2020 г. Затова от два месеца предсрочно обикаля страната. На срещата в зала “П.Р.Славейков” на Общината той в момента дава старт на дебата по програмата и очаква през следващите 3 месеца предложенията по нея на всички, които имат какво да кажат – университетите, неправителствените организации, местната власт и политическите партии.

“Във Варна дебатирахме по пристанищата и фериботните комплекси, в Бургас – по възможностите за създаване на специални кейове за големите трансконтинентални кораби. Но темата е много по-широка – индустриални клъстери, енергийна ефективност и независимост, регионална свързаност, жп проекти, индустриални зони, логистични центрове. Можем да правим всичко в периода 2014-2020 г., включително с еврофондовете, но трябва да го обосновем по един коректен начин”, обясни избраният президент.

“В Стара Загора ще идвам често, но не за проверки по магистрала “Тракия”, а по много по-важни теми – как да гарантираме балансираното развитие на региона като център на растеж до 2020 г. Обещал съм в Националния съвет “Инфраструктура за модерна България” и в Съвета за икономическо и социално развитие да поканя и един ваш представител”, увери домакините си новият президент.

Росен Плевнелиев включи Стара Загора в дебата за „България на регионите”

„Тук съм, за да дам старт на един дебат за решаващата подготовка за „България на регионите”. Стара Загора не е център на регион, а център на растеж.” Това заяви днес при посещението си в областния град избраният за президент на Република България Росен Плевнелиев. В проведената среща-дискусия с кмета Живко Тодоров и представители на община Стара Загора, директорите на регионални структури, неправителствени и работодателски организации, представители на Тракийския университет и директори на енергийни държавни дружества участва и временно изпълняващият длъжността областен управител Димитър Драчев.

Стара Загора е третият след Варна и Бургас град, в който Плевнелиев поведе диалог за стратегическите приоритети и проекти на регионите до 2020 г., които да залегнат в Националната програма за развитие на България 2020, обясни той по време на дебата в зала „Славейков” на общината. Идеята е обществените обсъждания по места да приключат до пролетта с определяне на местните приоритети и проекти, които да бъдат двигатели на икономическия растеж на регионите до 2020 година. Тази програма ще бъде интегрирана национална стратегия, създадена отдолу нагоре и ще е базата на която ще бъдат отпускани средства от еврофондовете, разясни бъдещият президент. Той потвърди ангажимента си от предизборната кампания регионалното развитие да бъде изключително важна и стратегическа тема за президентската институция.

Следващата 2012 година ще бъде изключително важна, тъй като тогава България трябва да посочи своите национални приоритети и въз основа на тях да договори по възможно най-ефективния, коректен и конкретен начин размера на европейските средства за следващия програмен период на Европейската комисия 2014-2020 година, заяви новият президент. По думите му Националната програма за развитие 2020 трябва да бъде защитена догодина и в Брюксел.

„България на регионите” е кауза за президентската институция, което според Плевнелиев означава регионална икономика, регионално качество на живот и регионална икономическа перспектива.
-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн