Фалшификатори на валута застанаха на подсъдимата скамейка

Задържането на престъпната група на връх Шипка.

STZAGORA.NET

Състав на Окръжен съд – Стара Загора даде ход на делото срещу 44-годишния казанлъчанин Иван Гочев и 25-годишните Димитър Михайлов и Марин Христов от Габрово по обвинение за организиране и ръководене на престъпна група с цел изготвяне на неистински парични знаци с курс в чужбина и винетни стикери. Вчера бяха разпитани деветима свидетели, сред които и кметицата на село Долно Сахране, община Павел баня, където се е намирало помещението, служило за печатница на фалшиви пари. Тя заяви, че е присъствала на огледа на въпросното място, намиращо се в къщата на майката на подсъдимия Иван Гочев. Вътре били намерени няколко машини за офсетов печат и ситопечат, лакове, оцветители, гилотина за рязане на хартия, както и недовършени банкноти.

Думите на Дешка Ганева бяха потвърдени от друга служителка на кметството, която също е присъствала на огледа. В хода на съдебното заседание беше изслушана и експертизата, подготвена от вещите лица, която потвърди, че намерените общо 718 броя банкноти (202 броя от по 50 щатски долара и 516 от по 100 евро) са фалшиви и са изработени по идентичен начин с офсетов печат и довършителна работа с компютър, скенер и цветен принтер.

Иван Гочев, Димитър Михайлов и Марин Христов бяха арестувани на 1 октомври 2010 г. на паркинга на връх Шипка с фалшива валута при акция на автимафиотите от Стара Загора и Габрово. По-късно е разкрита и самата печатница в с.Долно Сахране, базирана в постройка към къщата на майката на Гочев. От различни помещения са иззети 80 000 фалшиви евро в банкноти по 100 евро и 27 500 долара ментета в банкноти по 50 долара. Полицаите тогава иззеха и голямо количество висококачествена хартия, цветоотделки, скъпи бои, реактиви, холограмно фолио и други консумативи, използвани при производството на фалшива валута. Имало е и голямо количество винетки за товарни автомобили и ремаркета.

Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че изготвяните от групата ментета били с изключително добро качество. При подготовката на операцията българските антимафиоти поддържали постоянна връзка със своите колеги от Интерпол.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 16 януари 2012 г.

Жанета ДЕЯНОВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн