Засега няма да блокираме нищо, обещаха потеглилите към Капитан Андреево фермери

STZAGORA.NET

Наши земеделци се опасяват, че земите ни ще бъдат изкупени от чужденци, заговориха за неоколонизация

Фермери от Старозагорска област, обработващи 1,1 млн. декара земя, поеха с трактори и комбайни към Капитан Андреево в знак на недоволство от политиката на управляващите към тях. Те са с нагласата да останат на границата няколко дни, най-малко до края на седмицата. И поне в началото – без да блокират пътища.

Цветан Берберов

Декларация за обявяването на ефективни протестни действия на неправителствените организации от сектор “Земеделие” прочете арендаторът на 8200 дка Цветан Берберов от радневското село Даскал Атанасово.

Фермерите изкарват машините по улиците и пътищата заради това, че през последната седмица не се е състоял очакваният от тях диалог с управляващите. Те настояват за преразглеждане и промяна на финансовата рамка за сектор “Земеделие”, заложена в проектобюджета за 2012 г.

“Парите за земеделие, както изтъква премиерът, се увеличават, но все още сме много далеч от европейското ниво. При това не сме си получили парите за 2011 г., които миналата година джентълменски се съгласихме да бъдат прехвърлени от бюджет 2010 в бюджет 2011, за да не бъде нарушена финансовата рамка на министър Дянков. В момента говорим за рамката за следващия тригодишен период. Финансовият министър я подписа 20 дни преди изборите, а след това се отказа от подписа си. Искаме да се върнат нейните клаузи и на второ четене в бюджет 2012 да влязат тези пари, които ни бяха обещани. Само тогава ще спрем протеста”, обясниха членове на Националното сдружение на зърнопроизводителите, което организира протеста.

Много от земеделците вече са взели очакваната субсидия като кредит, но заради неблагоприятните климатични условия тази есен се опасяват от ниски добиви и фалити догодина. “И без това трудно обслужваме кредитите си. А когато няма предвидимост в сектора, не можем да си направим финансовата рамка при нас и да се възпроизведем”, обясни Георги Калинчев, председател на Зърнено-производителната кооперация “Единство” в с.Сърнево.

На тръгване за границата Цветан Берберов отвори дума и за появилата се нова заплаха пред родните фермери – наемането, а впоследствие и вероятното изкупуване на българска земя от чужденци, какъвто случай имаше наскоро в Северозападна България. Там китайци наеха 20 000 декара. Преди това, на 16 юли, те са търсили пустеещи земи и в Старозагорско, но областният управител ги е отпратил, като им е обяснил, че тук няма земи, отговарящи на интереса им. “Ако този процес се разрасне, ние няма да можем да се преборим. Понятието е добре известно в света, става дума за неоколонизация. Просто започват да се изкупуват територии. Саудитска Арабия изкупува немалко площи в Кения, Швеция изкупува в Русия, Южна Корея е изкупила половината остров Мадагаскар… А ние, уж европейска страна, започваме да се отваряме на китайския пазар. Искаме да привлечем китайски инвестиции, но това не са инвестиции. Аз разбирам “инвестиция”, когато дошлият сътворява, съгражда блага, плаща данъци, оставя нещо тук, в страната. А в случая нищо няма да остане. Дори продукцията искат да изнесат”, обясни арендаторът от Радневско.

* * *
Повече от 200 селскостопански машини потеглиха в понеделник от Стара Загора към ГКПП Капитан Андреево, за да се включат в националния протест на неправителствените организации от сектор “Земеделие”. Придвижването им от кв. “Кольо Ганчев” до “Бисер олива” и завиването им обратно в посока границата създаде известно затруднение за движението, но до инциденти не се стигна.

В прочетената декларация, приета на срещата на неправителствени организации, проведена на 16 ноември, се настоява за изпълнение на договорената между правителството и браншови организации финансова рамка, според която за сектор “Земеделие” в Бюджет 2012 трябва да бъдат предвидени 570 млн. лв. При първото четете на Закона за бюджета сумата е редуцирана до 340 млн. лв. Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание, министър-председателя, председателите на парламентарните групи в Народното събрание, министрите на финансите и земеделието и храните Симеон Дянков и Мирослав Найденов, посланиците на страните от Европейския съюз и САЩ.

“Управляващите подлагат на риск поминъка на над 500 хил. семейства… Недалновидната политика на Министерството на финансите ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, до загуба на работни места и на доходи от арендно плащане на 7 млн. собственици и наследници на собственици на земеделски земи”, се казва в нея. Документът е подписан първоначално от лидерите на 6 сдружения в областта на земеделието, към които по-късно са се присъединили още четири. В декларацията те апелират за национално отговорно и държавническо поведение и призовават “с гласа си да спасите българското земеделие, като не позволите експериментите с него да продължат”.

Нямаме никакви политически искания, протестът е заради подписаната от министъра на финансите Симеон Дянков финансова рамка, заяви категорично Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. “Ние подписахме финансова рамка за 3 години напред, обаче още първата година тя беше орязана с 230 милиона лева. Това ще доведе до непредсказуемост на процесите в земеделието. Тази година ще трябва да ограничим до минимум разходите, защото се очертава да бъде много трудна. Развитието на есенниците не е добро, на рапицата също, доходите от селскостопанска продукция ще бъдат много ниски”, коментира той. По думите му зърнопроизводителите са очаквали от европейските субсидии и националните доплащания да получат по 32 лв. на декар, но сега ще получат със 7 лв. по-малко. Според Аврамов производителите са направили компромис, като са се съгласили субсидиите да бъдат изплатени през 2012 година, въпреки че са за стопанската 2010-2011 година, направили са разходи, теглили са кредити срещу особен залог на субсидии, а като не получат подпомагането в очаквания размер, ще имат големи затруднения с връщането на заемите за отглеждане на есенниците.

Според арендатора Цветан Берберов, който обработва 8200 декара в община Раднево, отказът на министър Дянков от параметрите на финансовата рамка не е етичен. “Ние сме достойни хора, държим на честта си. Има начини да се предоговорят условията, но не с тропане по масата. Виждаме какво става, криза е, върху буре с барут сме, но и ние имаме аргументи и можем да водим разговори”, смята той. Според него наистина има много крупни земеделци, но така е направена европейската програма. По думите му след 2014 година ще има нова обща европейска селскостопанска политика, която предвижда диференциране на субсидиите, но сега стои въпросът как производителите да оцелеят дотогава.

Получил съм около 75 хиляди лева, имам 180 хиляди лева кредит, коментира земеделецът. По думите му 58 хиляди лева е инвестирал във фадрома втора употреба, 30 хиляди лева за плуг и още толкова за дискова брана. Без техника не може, категоричен е той и обяснява, че непрекъснато се увеличават цените на торовете и препаратите за растителна защита, което се отразява на продукцията.

Част от участниците в протеста не скриха, че има крупни земевладелци, към които приоритетно се насочват субсидии. Други посъветваха журналистите да проследят пътя на зърното и да видят къде и защо се оскъпява хлябът, трети бяха недоволни от интереса към колите, които карат.

Протестиращите ще останат в района на ГКПП Капитан Андреево, без да го блокират. Общо около 3 хиляди са земеделските производители в област Стара Загора, а площите, които обработват, са над 1,1 млн. декара.

Таня ИВАНОВА
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн