Синдикатите в БДЖ искат реформи, но разумни

STZAGORA.NET
Димитър ДиневНие не сме против реформите в системата на БДЖ, но искаме те да бъдат разумни, каза Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ и председател на стачния комитет в региона.

Според него от 1993 година досега непрекъснато се правят реформи, които не само не са оздравили БДЖ, а напротив – холдингът е пред фалит, инфраструктурата също не е в добро състояние. “Всеки път се действа по един и същ начин – първо се съкращава персонал, отделят се дейности и се вдигат цените на билетите. И предлаганото сега не е по-различно. Тази реформа по никакъв начин няма да стабилизира системата, напротив. Реформа трябва да има, но не в този вид. Тя не може да се прави, без да се инвестира в нова техника и технологии. Трябва да се закупят нови локомотиви, вагони, да бъде по-комфортно за пътниците. Как ще се повишат цените на билетите, без да се предложат удобства на хората?! А при въвеждането на новата техника ще отпадне по естествен път и част от персонала”, коментира синдикалистът.

Той припомни, че подписаният след предупредителната стачка през март тази година меморандум между министрите на транспорта и труда и социалната политика и двата синдиката е част от условията за отпускане на заем от Световната банка и със съфинансиране от държавата е трябвало да се покрият текущи задължения на холдинг БДЖ и да се инвестира в техника. Съгласно меморандума освобождаването на персонала трябваше да става плавно и на етапи до 2014 година, като се вземе предвид броят на хората, на които предстои да се пенсионират и които искат да напуснат доброволно, както и естественото текучество. Министерството на труда и социалната политика имаше ангажимента за преквалификацията на тези, които трябва да бъдат съкратени, за да бъдат насочени към отрасли, в които има нужда от работници.

Синдикатите обвиняват ръководството на холдинга в това, че не са подновени преговорите за нов Колективен трудов договор, а всички срокове вече са изтекли. “Предложихме да преподпишем договор със старите параметри. Избягват всякакви допълнителни социални плащания, от което всеки работник губи средно около 2000 лева годишно”, каза още Динев.

Според предвидените реформи ще бъдат закрити 12 преминаващи или тръгващи от Стара Загора пътнически влака и ще бъдат съкратени 184 души. Спирането на влаковете обаче ще доведе до съкращаване на още персонал от различни други звена – техническо обслужване и поддръжка, поставя се под въпрос и сигурността на влаковете. От закриването на по-малките линии от регионалната пътна мрежа ще пострадат най-много работниците и учениците, които използват този вид транспорт. Според Димитър Динев никъде по света държавните железници не са печеливши, но се поддържат, защото имат социална функция. В много страни има частни компании, които обаче съществуват успоредно с държавните.

От 24 ноември синдикатите започват безсрочна ефективна стачка, като спазват изискването на чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове за осигуряване на минимално транспортно обслужване. От 8 до 16 часа работниците и служителите ще бъдат на работните си места, но няма да изпълняват служебните си задължения. Влаковете ще бъдат изтеглени на гарите, където ще изчакват.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн