40 деца без родители имат нужда от помощ

STZAGORA.NET
5-те малки групови дома в Стара Загора имат нужда от подпомагане. Необходими са дрехи, обувки, храни, матраци, тетрадки, химикали и още толкова много неща от ежедневието, дори от торти за празниците в тях. Търсят се и доброволци, които да ги извеждат на разходка, на забавления и на игри. При това става дума за благотворителност не само около празници, а постоянна, е апелът на директора на Центъра за настаняване от семеен тип Недялка Събева.

В този вид домове живеят по 8 деца – общо 40, докато завършат средно образование. Някои от тях посещават детски градини, други – училище, и с тях най-често се занимават ресурсни учители, които са от различни селища на областта. За четирите години от съществуването им в Стара Загора има само 2 деца, настанени в приемни семейства, 2 осиновявания у нас и 7 в чужбина. В момента тече процедура за още 3.

“Това са деца като всички други, но малко по-тревожни, неспокойни, непрекъснато търсещи заместители на семейната любов. Те нямат здравни увреждания, но са психологически по-лабилни, което е естествено” – така очертават профила им г-жа Събева и социалният работник Рени Николова.

Работи се по така наречената “Книга на живота”, в която е очертан пътят на всяко едно дете до сегашния му дом. Много от тях, след специална процедура, преди това са били отглеждани в Дома за медико-социални грижи за деца (бившият Дом “Майка и дете”) в Стара Загора. Най-често те са се срещали с родителите си, но само в два от случаите е била изявена готовност да ги вземат обратно.

Посетителите на такъв тип домове могат да видят приятната обстановка, в която се отглеждат децата, както и снимките, отразяващи промените във времето. Естествено, нищо не може да замени семейната атмосфера и психиката на изоставените деца е доста крехка. Трудности създава и липсата на достатъчно финансови средства, независимо от отпуснатия общински бюджет. Никое от децата няма свои джобни пари, както най-често имат връстниците им в училище. За това също могат да помогнат хора от бизнеса.

Що се отнася до дебатите за новия Закон за децата, г-жа Събева очаква законодателството да очертае преди всичко грижите и отговорностите на родителите, а след това – и на държавата. За да стават все по-малко децата, изоставени от родителите си.

Ако имате възможност и желаете да помогнете на тези деца без родители, настанени в малките групови домове в Стара Загора, позвънете на телефон 042/600458 – Недялка Събева.

Добрина СЛАВОВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн