Вицепрезидентът козирува пред ракетчик-юбиляр

STZAGORA.NET

Вицепрезидентът Ангел Марин (вляво) връчи на юбиляра специален плакет.

Воинска чест отдаде вицепрезидентът Ангел Марин пред навършилия 90 години в родната си Стара Загора създател и дългогодишен командващ на Ракетните войки в България о.з.генерал-лейтенант Димитър Тодоров.

И депутатът от Коалиция за България д-р Евгений Желев, и Ангел Марин се оказа, че са служили под командването на о.з.генерал-лейтенант Димитър Тодоров.

Първият и последният главнокомандващи на този най-модерен род войки се срещнаха на юбилейно тържество, организирано по инициатива на Областните ръководства на БАС, БСП и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в регионалната библиотека „Захарий Княжески”.

С неподозирана за деветте си десетилетия енергия и жизненост юбилярът изслуша доклада за живота и дейността си, поздравителните адреси и по удивително интересен начин сподели личните си виждания за състоянието на въоръжените ни сили във второто десетилетие на ХХІ век.

Сред организаторите на юбилейното тържество, посветено на Димитър Тодоров (вляво) бе и Българският антифашистки съюз. На снимката до ген.Тодоров - Донка Черковска и Тотьо Бакалов.

„Приказки от 1001 нощ са твърденията, че в момента армията е в състояние да изпълни конституционните си задължения. След приемането по потайна дома от Парламента на т.нар. „Бяла книга” армията ни се връща към ситуацията от епохата на позорния Ньойски договор, наложен ни през далечната 1919 година.В условия на фактически фалит една съседна Гърция не намаля дори с една драхма парите, предназначени за армията си, а ние свеждаме нашата до положението да има два пъти по-малка численост от тази на МВР. Страната ни е превърната в гол охлюв по отношение на отбраната си…”, категоричен беше о.з. генерал – лейтенант Тодоров, който до 1987 година е ръководил ракетните подразделения и призова политицетте да се замислят дали не е по- удачно да се възстанови наборната армия.

Роденият през 1921 година в семейството на старозагорски шивач кадрови военен има дълга и сложна биография: станал едва 16-годишен член на нелегалния Работнически младежки съюз като войник е осъден на 15 години затвор за антифашистката си дейност и прекарва в сливенския военен затвор 2,5 години. Веднага след освобождаването си през септември 1944 година заминава като доброволец на фронта и взема участие във Втората световна война. Завършва родната Военна академия и ленинградската артилерийска академия, последователно командва различни подразделения, произведен е в чин генерал-майор през 1965-та. Юбилярът благодари на всички, които са били през годините редом с него, като изрази съжаление че сред тях не е вече съпругата му Далила, жената – спътница в живота му под пагон.

Като име-легенда на българските ракетчици го окачествиха служилите под негово командване офицери от запаса и резерва, сред тях се оказаха бившият кмет на Стара Загора и настоящ народен представител от Коалиция за България д-р Евгений Желев и вицепрезидентът Ангел Марин.

„Независимо от поста, на който сега се намирам, не мога да не стоя мирно пред генерал-лейтенант Тодоров, защото съм бил свидетел на огромното уважение и респект, които изпитваха към личността му командирите на ракетните войски от армиите на някогашния Варшавски съюз!”, отбеляза вицепрезидентът Марин, след като връчи на юбиляра специален плакет.

По думите му България и българските воини могат само да се гордеят, че сред тях е човек , писал страниците на съвременната ни история с достойнство и чест и подреди името на Тодоров редом с тези на артилеристите Олимпи Панов, генерал Вазов, и Иван Михайлов. Той очаква по иницатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса министърът на отбраната Аню Ангелов да предложи на правителството, а то от своя страна на президента Георги Първанов генерал Тодоров да бъде удостоен с държавно отличие.

Само 4 от участвалите в някогашната ремсова група в Стара Загора с ръководител Димитър Тодоров са сега сред живите, трима от тях бяха на юбилейната среща, за да си припомнят младостта и идеалите, в които никога не са спрели да вярват.

Христо ХРИСТОВ
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн