В Стара Загора: Откриха първия в страната Регионален център за оценка на работната сила

STZAGORA.NET
Първият в страната Регионален център за оценка на работната сила бе открит вчера в Българска стопанска камара (БСК) – Стара Загора. Той е част от националната мрежа, която ще обединява 20 секторни и 10 регионални центъра по проект, осъществяван от БСК по ОП “Човешки ресурси”.

На откриването на Центъра присъстваха представители на бизнеса, науката и синдикатите. Координаторът му Тодор Бозвелиев, гл. експерт в БСК, уточни, че крайната цел е всеки, който кандидатства за определено работно място, да може сам да проверява своето ниво на компетентност. Самооценката ще даде възможност желаещите да разберат и пропуските си и след като ги коригират, да защитят позицията си. Така шансовете за повишаване на възнагражденията стават реалност.

В същото време по поръчка на работодателите такива оценки ще се правят и от оторизирани оценители, които след 2 години ще бъдат общо 400 за страната. Обучението на референта на камарата в Стара Загора – Лена Ленкова, ще бъде през следващата седмица. До 2013 г. системата трябва да бъде изцяло базирана в Интернет.

Идеята е да се търси полезност за търсещите работа и работодателите, за образователните институции и обучителните центрове. Подобни модели масово се ползват в САЩ, Канада, Австралия и по-малко в Европа.

Компетентностният модел ще съдържа описание на изискванията към определената работна позиция, знания, умения, приложението им в различни ситуации и възможностите за растеж в кариерата. Той ще даде възможност да се конкретизират профилите на определените видове специалисти в съответното училище или ВУЗ, нужни за региона. Така няма да се “произвеждат” изобщо студенти, а точно необходимите специалисти по профили и бройки, дискутираха вчера участниците в срещата. Доц.Румен Отозбиров от ТрУ – Стара Загора изтъкна, че по идея на ръководството в университета се работи по паралелна инициатива за изграждане на Център за бизнесанализ и предприемачество.
И така: ако търсите работа или желаете да кандидатствате за по-висока работна позиция (разбирай и работна заплата) – самооценка или оценка от специалисти на вашите умения и способности, ще можете да го направите скоро в БСК – Стара Загора. А след това – и в Интернет!

Добрина СЛАВОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн