Влаковете спират през деня от 24 ноември

STZAGORA.NET
Ефективната национална железничарска стачка започва от 24 ноември, обявиха вчера лидерите на двата синдиката в систeмата на БДЖ.

“От 8 до 16 ч влаковете няма да се движат, взети са мерки да не спират в междугарията, а на най-близката гара. Персоналът ще бъде на работните си места”, уточни Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на Синдиката на железничарите към КНСБ и председател на Стачния комитет.

Синдикалистите са поискали от министър Ивайло Московски да насрочи заседание на Браншовия съвет, на което да присъстват и журналисти. Според Димитър Динев така ще стане ясно кой казва истината.

Протестът е заради обявените от ръководството на БДЖ оздравителни мерки, предвиждащи съкращения на близо 2500 човека, спиране на 150 влака и поскъпване на жп билетите в рамките от 9 до 15 на сто.

Планираните съкращения са заради изискванията на Световната банка за 30 на сто намаляване на разходите за труд, които пък са част от условията за отпускането на заем от 600 млн. лв. Според синдикатите ръководството на компанията нарушава едностранно меморандума за разбирателство, подписан след предупредителната едночасова стачка на 10 март. Той предвиждаше до 2014 година да бъдат съкратени 2800 души, но това да стане за сметка на пенсионирането и аутсорсването на дейности като почистване и охрана.

За започването на протестите не е необходима нова предупредителна процедура, а ще се използва арбитражното решение от февруари. На практика в момента работещите в системата са в стачна готовност и единственото нормативно изискване за трансформирането на предупредителната стачка в ефективна е ръководството на БДЖ да бъде уведомено 7 дни преди спирането на влаковете.

Ръководството на БДЖ обаче е категорично, че спешното съкращаване на 2000 души е неизбежно. На тях ще им бъде предложено да напуснат БДЖ срещу шест брутни заплати. По думите на министър Московски увеличаване на приходите в БДЖ не може да има, затова трябва да се съкращават разходите.

Таня ИВАНОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн