След закриване на Конната полиция: Съдбата на 39 расови коня – под въпрос

STZAGORA.NET
След заповедта на министъра на вътрешните работи за закриване на конното звено към Областната дирекция на МВР – Стара Загора, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков свика на 4 ноември т.г. Ректорския съвет, за да се прецени ситуацията и да се вземат съответните решения за бъдещето на Конната база, която се стопанисва от двете институции.

“Набелязахме две програми за действие – уточни проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет. – Едната е оптимистична. Тя предвижда среща на всички нива в МВР с цел запазване на конното звено. Това е особено наложително, тъй като 11-те полицаи в Конната полиция са изградени специалисти в коневъдството, конния спорт, познаването и работата с конете. Те са хората, които провеждат тренировките, участват в състезания и пр. При тяхното освобождаване от работа фактически ще бъде закрит конният спорт в града ни. Затова ще търсим намесата на новоизбрания кмет Живко Тодоров, на депутатите, на бизнесмените и на всички, които могат да помогнат за положителното решаване на казуса.”

Реалистичният план е разработен при вариант закриване на звеното. Той съдържа клаузи за редукция на конете, чийто брой сега е 39, от които 9 са на полицията. Сериозен проблем остава изхранването им, за което ще се търси съдействие на бизнеса и фирми за предоставяне на фураж.

Конната база на Тракийския университет се ползва от студентите за провеждане на практики и упражнения, магистрите по коневъдство и конен спорт, следдипломната квалификация за съдии. На хиподрума се провеждат различни по формат състезания..

Леда ВЕСЕЛИНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн