ЖП-синдикатите обявяват датата на стачката

STZAGORA.NET

Димитър Динев

Синдикатите в БДЖ ще обявят в понеделник на пресконференция започването на ефективна национална стачка, съобщи Димитър Динев, председател на синдикалния съвет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ и председател на стачния комитет. Преди това стачните комитети в системата на БДЖ ще заседават, за да уточнят началната дата и продължителността на протестите, кои влакове и в кои часове няма да се движат.

По този начин работещите ще отговорят на обявените в петък реформи, които включват съкращаването на близо 2500 души, спирането на 150 влака по губещи линии и поскъпване на билетите. “Ние знаем, че няма да мине без съкращения, но те не са обсъждани с нас и не смятаме, че трябва да бъдат в такива мащаби. Не са ясни и критериите, по които ще става освобождаването. Друга причина за протестите е липсата на социален диалог с ръководството на компанията. Започналите преговори за новия Колективен трудов договор не са ефективни и на практика не се водят”, каза още Динев.

Според националното ръководство на жп-синдиката към КНСБ не е необходима нова предупредителна процедура и консултации, тъй като от март са в стачна готовност. Те ще използват решението на Националния институт за помирение на арбитраж от пролетта, когато получиха разрешение за ефективни стачни действия и проведоха предупредителна стачка, като спряха влаковете за един час. За започването на протеста обаче синдикатите трябва да уведомят ръководството на компанията 7 дни преди началото му, което означава, че началната дата може да бъде 14 ноември.

Обявените в петък от ръководството на БДЖ мерки за оздравяване на компанията предвиждат оптимизиране на графика за движение на влаковете – спиране на 150 неефективни влака, с което годишно разходите ще се намалят с 21 млн.лева, увеличаване на цените на билетите, които не са актуализирани от юли 2008 г., средно с 9.81 на сто.

Според изчисленията въпреки увеличението средните цени на билетите за влак ще бъдат с 22 на сто по-ниски за пътуване в едната посока в сравнение с тези на автомобилния транспорт и с 40 на сто – при пътуване в двете посоки. Това ще донесе около 2.5 млн. лв. допълнителни приходи.

Програмата за редукцията на персонала предвижда до края на 2011 г. – началото на 2012 г. от дружествата “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и “БДЖ-Товарни превози” ЕООД да бъдат съкратени 2000 служители, които ще получат по 6 работни заплати, ако се съгласят да бъдат освободени по чл. 331 от Кодекса на труда. Очакваният ефект е в размер на около 23 млн. лв. годишно.

Сред мерките е продажбата на излишните неоперативни активи – основно бракувани пътнически и товарни вагони, локомотиви, скрап, контейнери и недвижими имоти. От началото на годината приходите от такава продажби са 7.099 млн. лева, очакванията са до края на 2011 г. да достигнат 7.133 млн. лева. От 30 септември е открита и процедура за приватизация на “БДЖ – Товарни превози” ЕООД, което е част от “Плана за преструктуриране и финансово стабилизиране на “Холдинг БДЖ” ЕАД за периода 2010/2014 година.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн