РЗИ стартира програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства”

STZAGORA.NET

Д-р Златина Нанева

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора в партньорство с община Стара Загора, РИО на МОМН, директори на учебни заведения, училищни медицински специалисти, училищни настоятелства и други, стартира дейност по детската компонента на програма СИНДИ “Здрави деца в здрави семейства” в община Стара Загора.

Целта на програмата е подобряване на здравето и намаляване на риска от преждевременно развитие на хронични неинфекциозни заболявания при децата. Това може да се постигне чрез работа за здравословни промени в начина на живот, своевременно лечение на възникнали заболявания и оптимизиране на средата с участието на всички обществени структури и организации, и най-вече на населението като цяло.

През месец ноември ще се проведе насочено изследване на носителството на фактори на риска за здравето сред ученици от 8-ми до 11-ти клас и нивото на техните знания, умения и навици за здравословен начин на живот. За целта са избрани три учебни заведения в гр. Стара Загора – СОУ «Максим Горки», СОУ «Васил Левски» и СОУ «Иван Вазов». Очакваните данни ( за над 700 деца) ще бъдат представителни по възраст и пол за общия брой деца от целевата възрастова група от община Стара Загора.

Проучването включва анкета по стандартизиран за мрежата на СИНДИ/Европа въпросник, измервания на ръста, теглото и артериалното налягане. РЗИ – Стара Загора отпечата необходимия брой въпросници. Проучването ще се извърши от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети на учебните заведения под методичното ръководство на лекарите, работещи към Община – Стара Загора и със съдействието на РЗИ – Стара Загора.

Събирането и въвеждането на данните от проучването ще се осъществи от РЗИ – Стара Загора. Информацията от изследването ще бъде обработена в НЦОЗА, с помощта на специализирания пакет SPSS for Windows.

Анализът на данните и разработването на интервенционна програма ще се извърши от РЗИ – Стара Загора под методичното ръководство на експерти от НЦОЗА и ще бъде предложена за приемане от Общински съвет – Стара Загора.

Ключовите области за интервенция включват поведенческите фактори на риска за здравето нездравословно хранене, ниска двигателна активност, тютюнопушене и консумация на алкохол, биологичните фактори на риска за здравето артериална хипертония, наднормено тегло и затлъстяване, и други.

Групите за интервенция включват ученици на възраст 14-18 години, учители и родители. Мястото на интервенция е училището. Партньори в изпълнението на дейностите по програмата ще бъдат община Стара Загора, РИО на МОМН, МФ на ТУ, МБАЛ, МЦ и ОПЛ, училищата, училищните настоятелства, БМЧК, НПО, спортни и туристически организации и други.

Основните стъпки на програмата по протокола на детската СИНДИ включват провеждане на базисно изследване на ученици от възрастовата група 14-18 год., обработка и анализ на данните, разработка на профилактична програма, утвърждаване на програмата от Общински съвет – Стара Загора и старт на интервенционните дейности.

Стратегиите за постигане на целите на програмата включват:
- Повишаване нивото на здравни знания и развиване на умения у учениците за опазване на личното здраве и практикуване на здравословен начин на живот.
- Активизиране ролята на семейството в изграждането на поведение за здраве у децата.
- Изграждане на капацитет за профилактика у професионалистите и партньорите, както и единен подход към възникналите проблеми.
- Разработване на ръководства и ръководни принципи за утвърждаване на здравословни практики.
- Мобилизиране на училищната общност и други обществени структури за дейности по изграждане на поведение у децата, укрепващо здравето в училищата и семействата.
- Изграждане на здравословна училищна среда, съдействаща промоция на здравето.
- Създаване на база данни за здравното състояние на детското население; мониторинг на промените в начина на живот, изследвания и оценка.

Д-р Златина НАНЕВА,
директор на РЗИ – Стара Загора
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн