ContourGlobal ще инвестира 28 млн. лева в ТЕЦ 3

STZAGORA.NET

С поставянето на звездата на ContourGlobal на картата на света днес ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ официално бе добавена към семейството на американската компания.

“Днес отбелязваме знаменателен етап за нашата компания и за нашите партньори в ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″. Придобиването на най-голямата електроцентрала в настоящия ни портфейл е продължение на бързия, но непрекъснат растеж на компанията ни. Освен това то е важно свидетелство за навлизането ни в новия и интересен енергиен сектор в България, където се надяваме, че ще увеличаваме присъствието си. Ние не подценяваме отговорността си, ще работим усърдно за поддържане и подобряване на отличната работа на централата и служителите, като същевременно сме добър корпоративен гражданин на България, уважаващ и радващ се на нейната култура и наследство”, посочи в приветствието си Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal.

Компанията ще инвестира 28 млн. лева в подобряване на екологичните параметри на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″. В приетия бизнес-план за 2012 и 2013 г. приоритет имат екологичността, безопасността на труда и ефективността и надеждността. По този начин централата ще отговори на строгите мерки за повишаване на екологичните параметри и енергийната ефективност на електроцентралите, които Европейската комисия се стреми да наложи от 2016 г. и са приети като цели и от българското правителство.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ произвежда около 11 на сто от електроенергията на България, което я прави изключително важна за енергийната сигурност на страната, отчетоха собствениците. Рехабилитацията и изграждането на сероочистващи инсталации, в които предишният собственик -италианската компания Енел, вложи 700 млн. евро, повишиха мощността на централата до 908 мегавата, достигната през 2009 г., и удължиха срока на използването й. За периода на рехабилитацията персоналът е редуциран от 1500 на 500 човека, което според новите собственици е оптимално и промени не се налагат, но ще се инвестира в усъвършенстване и развитие на специалистите.

През следващата година компанията ще инвестира 28 млн. лв. в екология и социални дейности. Целта на инвестициите ще бъде намаляване на нивото на отделяните азотни окиси до 200 милиграма на куб.м – европейско изискване, с което големите електроцентрали трябва да се съобразят до 2016 г. Ще се инвестира и в електрофилтрите за електромагнитно улавяне на праховите частици и намаляване на запрашаването. Предвижда се догодина да започне и основен ремонт на четвърти блок.

България трябва да използва възможно най-ефективно и най-пълно собствените си енергийни ресурси – собствените си въглища, собствения си природен газ, собствените си водни ресурси, посочи в приветствието си министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. “Новите технологии в енергетиката в момента струват много пари, но стават все по-евтини. Нашата политика е да имаме балансиран подход, който едновременно стимулира навлизането на нови технологии – внимателно и постепенно, но, от друга страна, “гонейки сокола в небето, да не изпуснем птичката в ръката си”, добави той. Според него разширяването на географския обхват на един сериозен инвеститор почти винаги е добра новина за страната, в която той влиза, но смяната на собственика също е добра новина, защото още по-мотивиран инвеститор заема мястото на предишния.

Домакини на днешната тържествена церемония бяха Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal, и Гари Левсли, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор на “КонтурГлобал Марица Изток 3″. Сред гостите бяха министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на труда и социалната политика Тотю Младенов, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик, изпълнителният директор на Националната електрическа компания Михаил Андонов, областният управител Йордан Николов, ръководствата на топлоелектрически централи в комплекс “Марица Изток” и на въгледобивното дружество “Мини Марица-изток”, представители на местната власт и др.

Таня ИВАНОВА
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн