Адвокат разкрил една от схемите на “лихварите” още през 2002 г.

STZAGORA.NET
След като арестът на групата на “лихварите” стана факт на 25 октомври 2011 г., за чийто водач е нарочен бившият шеф на Следствения арест, медията ни потърсиха нови жертви на измамите, които досега ги е било страх да се жалват в полицията. От документите, които ни представи една от тях, лъснаха нови подробности, а именно, че известен старозагорски адвокат е разкрил една от схемите им още преди девет години.

През 2002 г. адвокатът е бил синдик в производство по несъстоятелност на еднолична фирма от Стара Загора. Изпълнявайки преките си задължения, той установил, че в Стара Загора действа престъпна група от 9 човека под ръководството на Илчо Илев. Според адвоката въпросните лица през периода януари 2002 – януари 2003 г. съставили редица документи с невярно съдържание с цел “да придобият без правно основание имущество от масата на несъстоятелността” в ущърб на бъдещите кредитори.

Участник в групата е била и собственичката на фирмата в несъстоятелност, чийто баща няколко години преди това е строил и продавал апартаменти и офиси. Две от жените, които трябвало да получат офиси в централната част на Стара Загора, при напълно изплатени суми, се оказали с пръст в устата след смъртта на строителния предприемач и станали кредитори на обявената в несъстоятелност фирма на дъщеря му.

Едната жена подписала споразумение с бизнесменката за връщане на внесените за офиса си пари, но получила само 1/4 от тях. На втората пък Илев “закупил” вземането й от 18 631 лв. за сумата от 5000 лв. През този период (на април 2002 г.) офисите на двете жени са били продадени от собственичката на фирмата в несъстоятелност на Станислава Илева (съпруга на Илев, която също беше задържана при акция “Лихварите” и впоследствие освободена под парична гаранция от 300 лв. заради непълнолетното си дете), а четири месеца по-късно (август 2002 г.) препродадени от Станислава Илева и Илчо Илев на други лица.

Същевременно бизнесменката (собственичката на фирмата в несъстоятелност) според адвоката “без правно основание с цел да се увредят бъдещите кредитори в производството по несъстоятелност” е подписала в полза на на Евгений Илев и още двама записи на заповед на обща стойност 80 000 лв., каквато сума не е постъпвала по счетоводните документи във фирмата в несъстоятелност. Адвокатът е установил и ипотека на имотите на бизнесменката в полза на хора от групата за обезпечение на уж получен заем от 37 000 лв., които също не са постъпили във фирмата й, според наличните счетоводни документи.

“С деянията си тези лица са осъществили състав на чл.212 от НК, като са се опитали да присвоят чужди средства от масата на несъстоятелността чрез съставяне на документи с невярно съдържание, удостоверяващи наличие на несъществуващи вземания спрямо фирмата, обявена в несъстоятелност”, пише в жалба до Окръжна прокуратура старозагорският адвокат.

Едната от ужилените кредиторки завчера съобщи пред медията ни, че въпросната жалба така и не видяла бял свят. А бизнесменката, участвала в групата, понастоящем е служител в Районна прокуратура(!?).

Материала подготви
Йовка НИКОЛОВА
-

споделяне на връзка

1 коментар on “Адвокат разкрил една от схемите на “лихварите” още през 2002 г.”

  • diva wrote on 4 ноември, 2011, 12:00

    Много уважавам авторката на материала по-горе, но нищо не разбрах, или почти нищо. Ще се радвам, ако уточни имена и факти по-достъпно!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн