“Операция метали” влиза в прокуратурата

STZAGORA.NET

Сградата на Регионалната библиотека "З.Княжески"

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев е възложил на Правния отдел да представи в Районна прокуратура резултатите от доклада на комисията, извършила проверка по казуса “Операция метали” в Регионална библиотека “Захарий Княжески”, съобщи за медията ни зам.-кметът проф. Димитър Динев, но отказа подробности.

Главният юрисконсулт Любомир Пеев е в отпуск и до приключване на броя не беше открит за повече информация.

На 19 октомври 2011 г. Регионалната библиотека на косъм се размина от пожар, но през целия ден беше силно обгазена със задушливи газове заради рязане на метали в общото мазе на сградата, дело на старозагорската фирма “Камелия-2001″, която е получила официално разрешение от Общината.

След сезиране на всички инстанции, на 20 октомври ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора проф. Димитър Динев назначи комисия да проучи казуса.

Установено е, че в помещението на климатичната инсталация са разкомплектовани, изрязани и изнесени климатичните шкафове и въздуховодите към тях. В котелното помещение са изрязани и изнесени котелът (с размери на парен локомотив), помпите, тръбопроводите и арматурите към него и електрическите кабели на климатичната инсталация. Демонтирани са и са изнесени електрическите и противопожарните табла от помещенията и коридорите на приземния етаж, въздуховодите, които са били монтирани по таваните на всички коридори и други помещения. Липсват целият окачен таван тип “хънтър” (алуминиев), който е покривал помещението, предвидено за сладкарница, тежките метални врати на котелното, агрегатното и др. помещения.

Проверката на комисията е показала, че издаденото разрешение от Общината е за почистване и извозване на отпадъци, в т.ч. и на метални. Но има извършени и други нерегламентирани операции. Количеството на разфасования и изнесен метал не е известно, но се предполага, че става въпрос за хиляди тонове. Към днешна дата не е известно и дали въобще някакви пари ще влязат в общинския бюджет, въпреки че килограм старо желязо се изкупува най-малко по 50 стотинки, а алуминият – по 2 лева.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн