Изборният ден в Стара Загора започна нормално

STZAGORA.NET
205-те избирателни секции в община Стара Загора започнаха работа в 6 часа, като всичките отчетоха наличен кворум. За втория тур в общината са подменени 30 членове на СИК, а в началото на изборния ден са сменени още петима.
Членовете на секицонни избирателни комисии бяха мотивирани за работа с по още 10 лева над възнаграждението от 55 лв. за трудоемкия първи тур на изборите, когато последната секция се отчете пред ОИК чак в 13.50 ч. в деня след вота. Парите ще бъдат изплатени обаче след вторник по отделни ведомости, тъй като банките не работят в неделя и няма откъде да се изтеглят допълнителните средства. “Поисках по още едно цяло възнаграждение от 55 лв. за членовете на СИК, но не ни разрешиха”, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия адв.Таньо Брайков.

Избирателната активност в 10 ч. в община Стара Загора бе 9,56% (по-висока в сравнение с първия тур, когато по същото време бяха гласували 7,85%). Броят на избирателите по избирателни списъци е : за избор на президент и вицепрезидент – 147 391, за кметове – 143 738 души.

В проблемното село Дълбоки, секцията в което е само една за над 1000 избиратели, до 10 часа бяха гласували 320 души. Остава искането в селото да бъде открита втора секция.

Сигнали:

В ОИК от началото на изборния ден започнаха да постъпват устни сигнали за забелязани или предполагаеми проблеми. В 8.40 ч. кандидат-кметът на БСП Бойчо Биволарски подаде сигнал за предполагаемо купуване на гласове край избирателните секции в 8-мо остовно училище. Изпратени бяха трима проверяващи, които потвърдиха, че струпване на хора действително има, но в уличка на 200-300 метра от училището. Не е констатирано купуване на гласове.

От Змеево по телефона в ОИК постъпи сигнал, че досегашният кмет заедно с активист на ВМРО черпят избирателите в помещение, съседно на избирателната секция.

В Механотехникума в Стара Загора пък имаше 4 камери, разположени по ъглите в една от секциите. Проверката уточни, че камери наистина има, тъй като помещението е специализиран кабинет. Нямало индикации, че те работят, а и липсвал пряк обзор от тях директно в тъмните стаички за гласуване. Не стана обаче ясно за какво са 4 камери в едно учебно помещение, и защо не е направено най-елементарното – камерите да бъдат поне закрити по време на изборния ден.
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн