Задържаха бившия шеф на следствения арест

STZAGORA.NET

При спецакция “Лихварите” е разбита организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора

Бившият шеф на следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев е задържан днес при специализирана полицейска операция “Лихварите”. Той е сочен като лидер на организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора. По първоначални данни групата е реализирала печалба от над 3 милиона лева за последните шест години.

В акция “Лихварите” са участвали служители от ОДМВР и териториалното звено “Борба с организираната престъпност”, под наблюдението на Окръжна прокуратура. Реализацията е осъществена в хода на досъдебно производство срещу неизвестен извършител – за това, че в периода от 2004 г. до 2007 г. извършвал банкови сделки – предоставял кредити в лева и евро на различни хора, срещу задължението да му бъдат върнати сумите с договорена лихва по тях.

В хода на разследването било установено, че се касае за организирана престъпна група, извършваща незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи, склоняване към лъжесвидетелстване и престъпления по чл. 253 от НК.

Заедно с 40-годишния Илчо Илев са задържани седем членове на престъпната група: С.Ж. (38 г.), С.И. (38 г.), Б.Т. (59 г.), И.П. (67 г.) и криминално проявените Е.И. (35 г.), Д.К. (49 г.) и Х.Х. (37 г.), известни като “страшилището на Стара Загора”.

При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.

В хода на разследването станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.

Антимафиотите установили схемата, по която действала групата – отпускали парични средства на лица, вземали висока лихва и ги обезпечавали по няколко начина: запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот (веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот). Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти – собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз.

По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 млн. лева.

В сряда предстои да бъдат повдигнати обвинения на шестима от групата. Действията по разследването продължават.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн