Мините стартираха проект за над 12,5 млн. евро по фонд “Козлодуй”

STZAGORA.NET
Договор за рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции в рудниците “Трояново-3″ и “Трояново-север” на “Мини Марица-изток” ЕАД подписаха изпълнителният директор на въгледобивното дружество инж. Евгени Стойков и главният изп. директор на фирмата-изпълнител “Сименс България” инж. Боряна Манолова. На церемонията присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, народните представители Живко Тодоров и Недялко Недялков, ръководствата на “Мини Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2″.

“Бих искал да стисна ръката и на европейския данъкоплатец, който осигури тези пари като израз на европейската солидарност, за да компенсира негативния ефект от затварянето на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй”, каза министър Трайков.

С реализацията на този проект ще се спестяват 1.5 млн. лева годишно, което е добре не само за “Мини Марица-изток”, а и за централите, които произвеждат електроенергия, и за потребителите, добави той.

Министър Трайков оцени като изключително добри перспективите пред въгледобива в Източномаришкия басейн. Неприятното за потребителите е, че цената на електроенергията в региона ще расте заради перспективите за намаляване на валежите и на произвеждания от водни централи ток, което ще се компенсира от производството на топлоелектрическите централи на въглища.

Министърът похвали “Мини Марица-изток” за това, че въпреки кризата, имат финансов резултат, подобрен не с проценти, а в пъти, което се дължи на добрия мениджмънт и прецизирането на разходите. Според него вече има ясни правила за обществените поръчки и инвестиционната програма ще се реализира с ускорени темпове през следващата година.

Стойността на подписания вчера договор е 12 557 687.54 евро, от които 70 на сто са финансиране от ЕБВР и 30 на сто – собствени средства на “Мини Марица-изток”. Това е най-големият от трите проекта по подписаното на 25 юни 2009 г. с Международния фонд за подкрепа на изваждането от експлоатация на АЕЦ “Козлодуй” Споразумение за безвъзмездна помощ. Изпълнителят “Сименс България” е избран след провеждане на необходимите тръжни процедури и е одобрен от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Таня ИВАНОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн