Близо денонощие спасителите се бориха за живота на 110 пътници в заседналите в преспите край Радунци влакове

STZAGORA.NET

Министър Ивайло Московски дойде лично в снежния ад на Радунци, сега продължава възстановяването на железния път в Балкана

Ивайло Московски

Близо денонощие продължи борбата за спасяването на 110 пътници в два влака, заседнали заради снежния ад рано сутринта във вторник по жп линията край гара Радунци в Стара планина. Още в 4.00 часа на вторничния ден екипи на “Гражданска защита” и Аварийно-спасителния отряд в Стара Загора са започнали да разчистват 12-километровия път от гара Тулово до гара Радунци. Наложило се е да отстраняват десетки пречупени от бурята вековни дървета, както и да правят проход в близо 80-сантиметровата снежна покривка. Операцията е била ръководена от временно изпълняващия длъжността областен управител Димитър Драчев, а предимство са имали болните и възрастните хора.

Първа от влака е била изведена жена със сърдечен проблем, която е откарана до Спешния медицински център в град Гурково. Веднага след това е било помогнато на майка и 3-месечното й бебе, които са били настанени в топло помещение.

“Създадена бешe организация за поетапно транспортиране на останалите пътници, като наши служители дежуряха на 4 смени. Във вторник около 22.00 часа всички пътуващи бяха извозени извън проблемната зона. До пристигането на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски тежката ситуация вече беше овладяна. Някои от пътниците бяха закарани до Тулово и от там до Стара Загора, като БДЖ осигури необходимите автобуси, а трима бяха временно настанени в хотел в Габрово”, коментира говорителката от екипа на БДЖ Десислава Симеонова.

Днес от холдинга “Български държавни железници” пък съобщиха, че продължават възстановителните работи по железния път в участъка между гара Дъбово и гара Горна Оряховица. По тази причина всички влакове, които обичайно преминават по него, ще се движат по съкратен маршрут. Влаковете от Стара Загора ще пътуват само до гара Тулово, а тези от Русе и Варна – само до гара Горна Оряховица. От БДЖ съобщиха още, че ще възстановят сумите на всички пътници, които желаят да върнат своите предварително закупени билети за пътуване с отменените влакове.

Росица РАДНЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн