Зам.-министър Тодор Чобанов: Община Стара Загора трябва да превърне Ески джамия в туристическа атракция

STZAGORA.NET

Зам.-министър Тодор Чобанов (вляво) препоръча на бъдещото ръководство на Стара Загора да обяви конкурс за интегрално решение на Музея на религиите.

“Общината следва да превърне култовия комплекс “Ески джамия” в туристическа атракция “Музей на религиите” – заяви днес в Стара Загора зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. – Философията на Европейския съюз е общините да се занимават с инвестиционна дейност. Вече е направена достатъчна инвестиция от държавата за този обект и не бива да се допусне дреболии от кухнята да спират дейностите по Музея на религиите.”

Чобанов препоръча на бъдещото кметско ръководство на Община Стара Загора първата стъпка да бъде обявяване на конкурс за идейни проекти за интегралното решение на Музея на религиите, за експозицията, за способите, които се използват. Единствено условие, което трябва да бъде поставено пред кандидатите, е използването на съвременни технологии – мултимедия, лазери, холографски съоръжения и пр. Според зам.-министъра има ли ясна, силна идея, средства ще се намерят.

“Независимо че предстои административно оформяне на стопанисването на базата, обектът е интересен дори и така, но недостатъчно, за да бъде сериозна туристическа атракция – каза за медията ни Тодор Чобанов. – Според мене не би следвало да има проблем с допуска на желаещите да посетят това място. Всичко е въпрос на мениджмънт. Докато се прехвърля обектът формално, може да се създаде организация с Министерството на културата музеят да бъде упълномощен да отваря за посетители.”

Културно-историческото наследство и превръщането му в туристическа индустрия беше темата за среща на зам.-министъра с историци и археолози, библиотекари, представители на културата от Старозагорска област. Тя беше организирана от зам.областния управител Димитър Драчев. На нея присъстваха народните представители от ГЕРБ Недялко Недялков, Нели Калнева, Живко Тодоров (кандидат за кмет на Община Стара Загора), областният управител Йордан Николов и археоложката Диана Димитрова.

Три са основните теми за областта, които могат да правят туристически бизнес: праистория, тракийска цивилизация и римска античност. И трите крият огромни, неизползвани възможности. Според д-р Чобанов всички предлагани обекти следва да са в отлично състояние. Да се разработи областна и общински стратегии за развитие на туризма. Общините, заедно с туристическия бизнес, да предложат различни интересни маршрути. Да се направи подземен кадастър.

Общината да промени философията си за разпределяне на средства. Археологията следва да бъде осъзната като важен икономически потенциал.

Община Стара Загора трябва да направи всичко възможно “да примами” пътуващите по автомагистрала “Тракия” да посетят културно-историческите и религиозните забележителности.

За съжаление в стартиралия Национален туристически портал, който представя 470 обекта на различни езици, Стара Загора присъства само с 4 позиции.

“Нужна е сензация! – каза Тодор Чобанов. – Сензациите са част от туристическия обмен!”

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн