Крън става град

STZAGORA.NET
С решение на Министерският съвет село Крън, община Казанлък, става град. Административно-териториалната промяна се извършва по предложение на кметовете на Крън и Казанлък, утвърдено с решение на Общинския съвет на Казанлък. То е подкрепено и от областния управител в Стара Загора, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирана от агенция КРОСС.

Населеното място изпълнява условията, предвидени в Закона за административно-териториалното устройство на Република България за обявяване на село за град. Към юни тази година броят на населението с постоянен адрес в Крън е 3561 души, което надвишава изисквания минимум. Изградена е социална и техническа инфраструктура – има училище, обединено детско заведение, читалище, пенсионерски клуб. Здравното обслужване на населението се осъществява от две медицински практики със своите екипи и стоматолог.

На територията на Крън функционират и два големи завода – за производство и продажба на пружини и щанцови изделия и за производство на синтетичен диамантен прах и диамантени инструменти и оптическо стъкло.

* * *

Йордан Николов

Областният управител Йордан Николов изпрати поздравителен адрес до кмета и жителите на село Крън, община Казанлък, което по решение на Министерския съвет вече е град, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Решението е факт благодарение на положителното становище на областния управител за обявяването на Крън за град и резултат на заявеното желание на жителите, внесено от кмета на селото в Общински съвет Казанлък. Решението е прието по доклад на кмета на Крън Теменужка Люцканова и приложена подписка със 783 подписа на жителите на селото в подкрепа на предложението.

В своето становище до министър-председателя Бойко Борисов Йордан Николов изтъква, че са налице изискваните от Закона предпоставки за обявяването на с. Крън за град. Той и екипът му проведоха срещи с населението, за да разяснят какви могат да бъдат последиците от промяната в статута на населеното място.

Тогава те поставиха на обсъждане и промяната в адресната регистрация на жителите, която би последвала промяната в статута на Крън. Беше акцентирано на факта, че всички трябва да подменят личните си документи, а фирмите да впишат в търговския регистър промяна в обстоятелствата, поради промяна в седалището и адреса на управление. Областният управител припомни, че едва при евентуална промяна в категоризацията на населеното място, която е възможна само след заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, ще се променят и данъчните ставки за имотите. Но това се прави по преценка на министъра, а не е изискуемо по закон, уточни тогава Николов.

Към месец Юни тази година броят на населението с постоянен адрес в Крън е 3561 души, което надвишава изисквания минимум от 3500 души, според Закона за административно – териториалното устройство на Република България /ЗАТУРБ/.

Селото е най-голямото по население в цялата област Стара Загора, а от 3 години в населеното място се събират целогодишно местните данъци и такси. Изградена е социална и техническа инфраструктура – има училище, ОДЗ, читалище, пенсионерски клуб. Здравното обслужване на населението се осъществява от две медицински практики със своите екипи и стоматолог. На територията на Крън функционират и два големи завода – за производство и продажба на пружини и щанцови изделия и за производство на синтетичен диамантен прах и диамантени инструменти и оптическо стъкло.

-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн