Проектът за доброволци в Стара Загора се превръща в ежегодна инициатива

STZAGORA.NET

Представителката ни в Европарламента Илиана Иванова предлага на участващите училища доброволческите проекти да се осъществяват всяка година

Илиана Иванова (третата отляво) с част от младежите-доброволци от Стара Загора и Димитровград, които заведе в Брюксел - на площада пред сградата на общината в столицата на Европа.

На 5 и 6 октомври на посещение в Брюксел бяха най-добре представилите се участници в инициатива, част от „Европейската година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция“, обявена от Европейската комисия. Визитата на 30-членната група ученици беше по покана на евродепутата Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) като награда за участието на младите хора в инициативата, организирана от нея.

Инициативата се проведе в първата половина на 2011 година. Покана да се включат в проекта получиха учениците от 9, 10 и 11 клас на средните училища от Стара Загора и Димитровград. Идеята беше те сами да измислят вид дейност за доброволен труд. В продължение на шест месеца участниците отделяха от личното си време и полагаха доброволен труд в различни инициативи. Част от тях бяха свързани с работа с възрастни хора, с деца, лишени от родителски грижи, както и в областта на културата и опазване на околната среда. Учениците водеха дневници, които представиха заедно с презентация в началото на месец юли пред жури, съставено от директори на училища, журналисти и представители на община Стара Загора. Те излъчиха най-добре представилите се участници, които да заминат на посещение в Брюксел.

Илиана Иванова сподели, че е очарована от ентусиазма и интереса на младите хора към европейските институции.

В Брюксел младежите се запознаха с работата на ЕП, имаха възможността да присъстват в пленарната зала на дискусия между евродепутати и представители на националните парламенти. Групата има шанса да чуе изказването на директора на Европол Роб Уейнрайт.

Дни преди пристигането на младите доброволци в Брюксел Европейската комисия отправи съобщение до Европейския парламент, до Съвета, до Европейския икономически и социален комитет и до Комитета на регионите, в което очертава поредица от мерки, които ще помагат за насърчаване на доброволческите дейности в ЕС.

Според Еврокомисията благодарение на доброволчеството гражданите могат да придобият социални умения, да бъдат полезни за обществото, както и да укрепят или възстановят връзката с обществото. Също така ако младите хора са добре информирани за доброволчеството и опитът им от извършването на такава дейност е положителен, има голяма вероятност те да продължат да бъдат активни доброволци през целия си живот, а примерът им да служи за вдъхновение на останалите. “Уверени сме, че инициативата, организирана в Стара Загора и Димитровград, ще бъде такъв пример и ще има ефект върху останалите граждани на тези градове. Това бе и причината да решим да продължим този проект и той да се състои вече всяка година. Надявам се, че все повече ученици ще вземат участие и ще допринасят за развиването на доброволчеството като дейност”, сподели българският евродепутат.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн