Продължават проверките на РЗИ в детските заведения

STZAGORA.NET
През изминалата седмица РЗИ – Стара Загора извърши 37 проверки в детски заведения на територията на Старозагорска област за установяване състоянието на храненето на децата. Посетени са 27 целодневни детски градини, 9 обединени детски заведения, 1 седмично детско заведение.

От направените констатации по отношение спазване изискванията за здравословно хранене на деца от 3 до 7-годишна възраст, могат да бъдат направени следните изводи:

1. Относно разработването на дневни и седмични менюта във всички проверени детски заведения това става с участието на медицински специалист и/ или технолог по хранене. В 32 детски заведения режимът на хранене е променен съгласно Наредбата, с включване на допълнителна сутрешна закуска от пресен плод. При проследяване на менютата, няма констатирани нарушения относно разнообразието на предлаганите ястия, като ежедневно се включват продукти от всички групи храни.

2. В 35 детски заведения е осигурено предлагането на препоръчителното количество плодове и зеленчуци, а само в 2 градини те са в по-малки количества.

3. В 23 детски заведения е осигурен прием на пълнозърнести продукти – хляб, мюсли, овесени ядки и др. , а в 14 градини има предлагане на такива продукти в по-малък брой приеми или липсват изобщо.

4. В 24 детски заведения предлаганите конфитюри и мармалади не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчително плодово съдържание.

5. В 34 детски заведения ежедневното количество мляко и млечни продукти е в необходимите количества, като в 3 детски градини количествата са по-малки от препоръчителните.

6. В 28 детски заведения е осигурена двата вида масленост, съответно 2% и 3 – 3,6% на млякото, а в 9 градини се предлага само пълномаслено или само мляко с 2% масленост.

7. Във всички проверени обекти млякото и млечните продукти са без добавени растителни мазнини.

8. Във всички градини птичето месо се предлага без кожа.

9. В 36 проверени градини мляното месо отговаря на необходимия състав от минимално телешко към свинско месо 60/40, а само в една този състав не отговаря на изискванията.

10. В 36 проверени градини не се влагат колбаси в основните ястия, а в една е установено тяхното предлагане като такива.

11. Във всички проверени детски заведения не се предлагат готови разфасовки от месни полуфабрикати – кюфтета, кебапчета и др.

12. В 36 от проверени детски заведения се осигурява предлагане на риба като основно ястие един път седмично и само в една градина не е включена в седмичното меню.

13. Предлагат се напитки според изискванията на Наредбата във всички проверени детски заведения.

14. В 30 детски градини се прилагат здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване, като само в 7 градини се наложи да се дадат препоръки за прекратяване предлагането на пържени ястия.

От началото на тематичната проверка до момента са проверени 72 детски заведения.

Най-честите нарушения, констатирани при проверките, са:

В 50% от детските заведения предлагането на пълнозърнести продукти – пълнозърнест хляб, пълнозърнести тестени изделия, овесени ядки и др. е в по-малки количества от препоръчителните.

В 62% от детските градини предлаганите конфитюри и мармалади не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчително плодово съдържание.

В 20% от детските заведения все още се използват ястия, чиято технология на приготвяне е пържене.

Проверките продължават.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА,
директор на РЗИ – Стара Загора
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн