Членовете на ОИК не са получили заплати, но работят

STZAGORA.NET

Около метър ще е дълга бюлетината за общински съветници

Надпис “Стачка! По въпроси от компетентността на ОИК се обръщайте към г-жа Милка Бонева” е поставен до входа на Общинската избирателна комисия в Стара Загора, сигнализираха читатели.

“Наистина не сме получавали възнаграждения откакто сме започнали работа, но виждате, че колегите са в залата и изпълняваме задълженията си. Няма да прекратим, това е шега на колегите. Сумите за нашите възнаграждения трябва да се преведат от държавния бюджет на общината, а от администрацията ще ги разпределят по сметките ни”, поясни говорителят на ОИК Теодора Крумова. Тя не разполага с информация дали такъв проблем съществува и в други общини.

От ОИК очакват до 11 октомври, когато ще има специално обучение, да бъде готов и окончателният вариант на бюлетините. Около метър ще бъде бюлетината за избор на общински съветници. В нея ще бъдат включени общо 743 имена – на четирима независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, и на листите на 6 коалиции и 27 партии. Най-дълги – по 51 кандидати, колкото е броят на мандатите в Общинския съвет, са листите на ПП ГЕРБ, коалиция “БСП и Партия “Български социалдемократи” и коалиция “Съюз Стара Загора”.

Две листи имат само по двама кандидати – на “Българска демократична общност” и на ЗС “Александър Стамболийски”. Имената ще бъдат подредени в една колона, защото това улеснява избирателите, макар че се удължава бюлетината, поясни Теодора Крумова. По-малка ще бъде бюлетината за кмет на общината, която съдържа 11 имена, а за кметовете на кметства бюлетините ще са отделни. Най-много са претендентите в Калояновец – 8, а в Маджерито и Еленино са се кандидатирали единствено настоящите кметове.

Единственият знак, с който ще се отбелязва избраната партия, коалиция или име, е Х. Той не трябва да излиза от квадратчето. Във всяка секционна комисия ще има поставени указания за начина на гласуване. Всеки друг знак, маркирането на повече от един кандидат, или празната бюлетина, са невалидни. Бюлетините ще се подпечатват преди и след гласуването. В градските секции ще има по 3 урни – за избор на кмет, за общински съветници и за президент и вицепрезидент. Толкова са и бюлетините и списъците, в които всеки ще се подписва след като гласува. В селата, където кметът се избира, ще има по още една урна, бюлетина и списък.

Днес е последният срок, в който желаещите да гласуват по настоящ адрес могат да заявят това в общината, при условие, че имат адресна регистрация, направена преди 22 юни тази година, припомни Теодора Крумова.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн