Старозагорци празнуваха 5 октомври

STZAGORA.NET

„Моето послание към вас в този ден е – да пазим и обичаме града си! Да не допускаме да ни разделят вражди и критики, дребнотемие и скудоумия. Да бъдем дойстойни за своя Град на поети, липи и прави улици! Град, който е опожаряван до основи и възкръсвал – все по-красив и достолепен! Град, който има най-спокойната зеленина, има Парк с животворна и животворяща вода, защото “Аязмо” значи свята вода. Нека бъдем достойни за града си хора! Всяко наше лично усилие за добруването на общността ще бъде възнаградено. Децата ни имат нужда от примера ни на достойни хора и патриоти!»

С тези думи кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев се обърна към хилядите хора, събрали се на площада пред Община Стара Загора днес, на празника на града.

Кметът връчи наградите «Стара Загора» на тазгодишните им носители – оперната певица Мария Клинчева и фолклористът Крум Георгиев:

След което връчи и ключа на града на новоизбрания кмет на Млада Загора – ученичката от СОУ “Максим Горки” Калина Петкова, която също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника:

По централната улица на града над час продължи празничното шествие, в което участваха училища, детски градини, Тракийски университет, читалища, културни институти и много други:

Уляна Кьосева,
Пресцентър Община Стара Загора

* * *
Повече от час продължи празничното шествие по централния булевард “Цар Симеон Велики”. В него участваха над 20 000 ученици от всички училища и детски градини, Тракийския университет, читалища, културни институти и неправителствени организации. Към традиционното дефиле на полицаите, пожарникарите и волните ездачи сега се включиха и членовете на Ловно-рибарското сдружение, на частни фирми, МОЛ-ове и пр.

След голямото традиционно хоро пред Областната администрация (за което всички официални и кандидат-официални лица се бяха спасили) веселието продължиха талантите на Общинския детски център.
В ремонтираната зала “Байер” старозагорските художници откриха традиционната годишна изложба “Есенен салон `2011″.

62-ма автори от Старозагорска област показват 97 маслени платна, акварели, графики, пастели и малки пластики – подбрани сред 108 предложени работи. Носител на годишната награда е младият график Момчил Доневски.

Вечерта старозагорци обвиха с Гирлянд на славата Паметника на героите в парк “5 октомври”. След празничната заря на площада пред Общината се изви най-дългото хоро, поведено от певеца Илия Луков.
Вчера се състоя Турнир по народни борби и Балкански и международен турнир по спортен бридж.

Росица РАНЧЕВА
-

_______

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди – генерал-губернатор на Източна Румелия – в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание.

На 24.VІІ.1877 г. за първи кмет на Стара Загора е назначен известният поет и общественик Петко Рачов Славейков. В Стара Загора той живее и работи от месец февруари 1876 г. до средата на 1877 г., привлечен за главен учител в Светиниколското класно мъжко училище, където преподава български език, история и други предмети.

На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. На 5 октомври същата година се приема статут на Деня на Стара Загора, а официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.
-vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн