Осъдиха общински съветник за клевета

STZAGORA.NET
Съдът реши бившият зам.-кмет на Община Стара Загора Велизар Балабанов да получи като обезщетение за нанесени морални вреди 8000 лв.

Общинският съветник от БСП – Стара Загора Борис Боричев трябва да плати 8000 лева обезщетение, плюс разноските по делото и държавната такса на бившия заместник-кмет Велизар Балабанов. Това реши днес Районният съд – Стара Загора. Присъдата е за това, че на 7 февруари тази година в качеството си на общински съветник Боричев е приписал престъпление на Балабанов, като клеветата е нанесена публично. Обвиненията срещу старейшината от БСП са за нанесени морални щети от твърденията му пред други общински съветници, че като длъжностно лице, чрез служебното си положение Балабанов е облагодетелствал себе си и брат си.

На съдебното заседание бе разпитана като свидетел адвокат Златина Йовчева, представител на Инициативния комитет на живущите в близост до строителната площадка, за която се твърди, че Велизар Балабанов е уредил брат си да строи. Юристката обясни, че се е обърнала към Борис Боричев по повод градежа пред дома й, с молба да се свърже с различни политически партии за компромисен вариант за решение на проблема.

В хода на разпита стана ясно, че инвеститор на обекта е Вълкан Димов, а фирма “Фирал” с управител Петко Балабанов е наета от него за извършване на строителните дейности. Като писмени доказателства бяха представени разрешително за строеж, скица и нотариален акт, че имотът принадлежи на Вълкан Димов.

Съдът не прие като доказателство по делото служебна бележка, че на датата на предходното съдебно заседание Боричев е бил зает с организацията по посрещането на Сергей Станишев (лидерът на БСП). Мотивите на съда бяха, че като причина за отсъствието на подсъдимия предния път е била посочена редовна сесия на Общинския съвет, а не организиране на посещение. Глобата за общинския съветник от 500 лв. остана в сила.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Славка ДЯКОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн