Храм на Дионис откриха в Стара Загора?

STZAGORA.NET
В навечерието на 5 октомври старозагорци приятно се развълнуваха от съобщението на Регионалния исторически музей, че в територията на резервата “Августа Траяна” е открита уникална за България антична мозайка от края на II и началото на III век.

“За първи път се открива сцена, посветена на Дионис – каза вчера на брифинг археологът Димитър Янков. – Първата мъжка фигура в нея е на Селен, един от свитата на Дионис. Двете женски фигури са на вакханки, които винаги са придружавали бога на светлината и веселието. Показва се и четвърта фигура, която засега е неясна, тъй като върху нея лежи 4-5 метра пръст. Най-вероятно в северна посока има още три фигури. Възможно е сред тях да са Дионис или Пан.

Най-важно е, че всички фигури са добре запазени. Eдната от жените е с кастанети, а другата е с маракаси. Диплите на дрехите им са нагънати така, че загатват сгънато коляно. Глезените им са открити и има движение в краката. Има невероятна игра на светлини и сенки. Водещата фигура на Селен подканя останалите две да го последват. Ако продължим с разкопаването, се надяваме да открием още фигури, сред които да е и на бог Дионис” – каза Димитър Янков.

Източно от “емблемата” се намира също уникална писцина (декоративно водно огледало), каквото по днешните български земи е непознато. Крайните пояси на мозайката са изпълнени с гирлянди от трилистни венци, каквито също за първи път се срещат.

Реставраторът Никола Стоянов (носител на награда “Стара Загора” за реставриране на Античната улица в РИМ) уточни, че откритата подова мозайка е образец на античното мозаечно изкуство и тепърва ще се проучва и описва.

Използваната техника за изработването й е опус тесалатум, т.е. размерът на тесерите (камъчетата) е около 1 см, но при част от детайлите има доста по-малки. Те са с естествено природен цвят, който е с по 7-8 вида червено, зелено, синьо, златно и т.н., както и голяма стъклена маса.

Сложно и безкрайно отговорно е отлепването на мозайката, пренасянето й, последващо консервиране и излагане. Засега е предвидено това да се случи на Античната улица в Регионалния исторически музей, въпреки че възможно най-доброто решение е мозайката да бъде съхранена и изложена на автентичното й място, като за това се изградят необходимите съоръжения, с каквито примери изобилства цивилизованият свят.

До момента от мозайката са проучени около 40 кв.м. На север, в частния имот, има поне още толкова хубост под пръстта, но е необходимо институциите да проявят интерес и да обезпечат финансово спасителните проучвания. Археолозите предполагат, че сградата е обществена и е храм на бог Дионис.

Директорът на музея доц. д-р Светла Димитрова е депозирала до кмета на Общината и председателя на Общинския съвет докладна за необходимите около 5000 лв., нужни за продължението на проучванията поне на емблемата на мозайката.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн