Полицията опази Стара Загора от ексцесии, но прозвучаха предизвикателни скандирания

Неразрешеният стихиен протест пред Общината на 26 септември, понеделник.

STZAGORA.NET
Мирно и без проблеми премина на 26 септември вечерта протестът в Стара Загора, иницииран от група в социалната мрежа Фейсбук във връзка със случилото се в Катуница. Около 350 младежи, основно фенове на ПФК “Берое” и ученици, се събраха към 18.30 часа пред сградата на Общината.

Тъй като за демонстрацията не е било поискано разрешение от общинската администрация, на площада имаше масирано полицейско присъствие. Униформените служители проверяваха личните карти на най-младите ентусиасти и призоваваха към спазване на обществения ред. Група младежи в рокерски одежди надигаха бутилки с твърд алкохол, но за щастие това не доведе до буйни изяви. Като цяло “зелено-белите” фенове също се държаха цивилизовано и митингът започна като мълчаливо присъствие на централния площад.

С цел избягването на ексцесии, около 19 часа зам.-кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев разреши на протестиращите да направят шествие по главната улица на града “Цар Симеон Велики” до парк “Княз Александър Стамболийски”.

Част от участниците носеха тениски с българския трикольор, с лика на дякона Васил Левски и такива с изписани патриотични послания. “Нека покажем, че сме съпричастни към случващото се в държавата ни!”, беше посланието им. Протестиращите настояваха да бъде приет закон, който да не позволява циганите да имат повече от едно дете.

Щом стигна до Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк “Александър Стамболийски”, множеството почете смъртта на двамата младежи от Катуница с минута мълчание. След това агитката се разпръсна, уговаряйки се, че на следващата вечер (27 септември) ще се събере отново на площада пред Общината. Но този път с по-добра организация и спазен уведомителен режим.

Конна полиция се появи за охрана на обществения ред при шествието на протестиращите из центъра на Стара Загора във вторник вечерта.

Така и стана. В Община Стара Загора бе депозирано заявление за втория протест от Тихомир Томов, кандидат за кмет от “Нова сила”. Разбра се, че го е подал като частно лице, а не като представител на политическа партия. Като формален “организатор” на митинга Томов направи кратко изявление в началото му, без да намесва политици и избори. След това градусът на протеста бе вдигнат от млад оратор, дошъл специално за митинга от София. Включиха се и старозагорци.

Росица РАДНЕВА

Бележка на STZAGORA.NET: В хода на втория митинг се чуха по-остри слова. Имаше и твърде предизвикателни скандирания. Най-често повтаряното беше “Всеки ден ще е така, до победата!”. Като се стъмни, от площада пред Общината протестиращите, 500-800 на брой, поеха към градинката с паметника на Капитан Петко войвода, но пътят им в това направление бе преграден от полицията. Те се върнаха към площада, оттам навлязоха в парк “5 октомври” (Градската градина), откъдето двама-трима от по-буйните и гласовити младежи бяха изведени от групата и прибрани в патрулки. Сред протестиращите влязоха конни полицаи. Постепенно младежите се разотидоха.

Повечето от тях нямат спомени отпреди 21 години, но стихийното им надигане много приличаше на дефилетата по главната улица на старозагорци, дрънкащи тенджери и тигани по време на Лукановата зима през 1990 г. И сега, както и тогава, у тях се е събрала много енергия, чиято реализация бе спъната в последните три кризисни години. Има и силно желание за промяна, но засега то е без градивна посока. Еврочленството на България, което бе натоварено с много очаквания, не донесе видимо подобрение на живота у нас, дори напротив. Тежестта на кризата бе прехвърлена посредством галопиращите цени и замразените доходи на гърба на обикновения българин. Ако тези обстоятелства не претърпят бърза промяна, оттук нататък изглежда, че ще е достатъчна каквато и да било искра, за да изкара младите на улицата и да развърже заявления на висок глас от рода на “Мафия!”, каквито чухме тази вечер. В случая искрата бе трагедията в Катуница. Което не значи, че няма да има и нови.
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн