Председателят на Национален фенклуб “Берое” – Стара Загора, Нейко Енев: Жителите на кв. “Лозенец” няма за какво да се притесняват

STZAGORA.NET
- Г-н Енев, какво се цели с мирния протест в Стара Загора, иницииран от социалната мрежа Фейсбук, следствие от случилото се в Катуница?
- Целта е да се съберат хората и да изразим мирно недоволството си от държавния механизъм, който позволява тези своеволия.
- Имате предвид своеволията от страна на фамилията на Цар Киро ли?
- И от други подобни фамилии.
- От ромската общност?
- Не става въпрос за роми или българи, а за подобни фамилии в България въобще, без разлика на етническата им принадлежност.
- Не смятате ли, че по този начин генерирате напрежение и застрашавате етническия мир в страната?
- Начинът, по който се проведе протестът в Стара Загора (б.р. – на 26 септември вечерта), едва ли притеснява хората от квартал “Лозенец” и не мисля, че по някакъв начин създаваме напрежение. Защото и ромите виждат, че механизмите, които държавата използва, не работят.
- В общественото пространство битува мнението, че тези протести ще бъдат яхнати от отделни политически сили в предизборната ситуация.
- Не е невъзможно. Засега никой не ни е показал, че иска да го направи от името на политическа партия.
- Да, но вчера един от кандидатите за кметове на Стара Загора – Тихомир Томов от “Нова сила”, е подал заявление в общинската администрация за нов протест (б.р. – на 27 вечерта).
- Той го поиска, за да помогне на нас, участниците в протеста, и да поеме персонална отговорност, тъй като ние не я поехме на 26-ти вечерта, защото не знаехме кой откъде може да ни провокира. Тихомир Томов просто изяви желание.
- Ще позволите ли да бъдете употребени от някоя политическа сила с цел предизборни дивиденти?
- Не. Ние отидохме на площада като малко по-будни граждани. Тази вечер (б.р. – 27 септември) сме решили да запалим по една свещичка на площада, ще постоим там, ще изпушим по 1-2 цигари и ще се разотидем.
- А походи към ромската махала?
- Няма да правим походи към ромската махала. Това е несериозно.
- Но в Пловдив това вече се случи.
- Проблемът е на местно ниво там, те си знаят, те си решават и явно емоциите им са надделели. В Стара Загора това не се е случвало и няма да се случи. Ние сме близки до тези хора – ромите, и няма за какво да се притесняват жителите на кв.”Лозенец”.
- Смятате ли, че протестите са начинът, по който може да бъде решен даден проблем?
- Всички проблеми биха се решили с диалог и ако хората го желаят. Надявам се, че ще провокираме диалога.
- Докога ще продължат протестите?
- Нямам представа, но предполагам още ден-два.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн