Безплатни детски ясли и многофункционална спортна зала обеща на старозагорци Дамян Георгиев

STZAGORA.NET

Независимият кандидат-кмет се обяви за закриването на полигон “Змеево” и за изграждането на завод за преработка на отпадъците вместо регионално депо

Независимият кандидат за кмет Дамян Георгиев, подкрепен от партиите в коалиция “Съюз Стара Загора”, сподели на поредната кръгла маса с негово участие намерението си да осигури в рамките на следващия мандат безплатни ясли за всички деца в общината. Дискусията премина под надслов “Защо е нужен моят глас?”.

В момента в Стара Загора има 10 ясли с 932 деца в дневни групи и още 65 деца в денонощни групи. Издръжката им е 480 000 лева. На фона на 85-милионния бюджет на Стара Загора това не е много, особено когато има откъде да бъдат взети тези пари, подкрепиха го участници в кръглата маса.

“Не съм продукт на политическата система, не се кланям на никого. Излизам пред вас с това, което сам съм създал и с разбирането, че съдбата на нашия град е в наши ръце. В общинската администрация има неща, които трябва да се случат и които всички ние знаем” – каза при откриването на форума Дамян Георгиев. При избирането му за кмет той ще направи редица неотложни промени в Общината: моментално съкращаване на звено “Инспекторат”, което е безполезно и напразно изразходва общински средства; преструктуриране на звено “Инвеститорски контрол”, което се е оказало неподготвено за предизвикателството да работи със средствата от еврофондовете; преструктуриране на Кабинета на кмета – една излишно раздута структура, която създава бариери между гражданите и кмета; възстановяване на старите общински звена “Чистота” и “Благоустройство” – в момента дейностите се възлагат с недобър успех на външни фирми, а Стара Загора е един от най-зле озеленените градове в България. “Разходите за почистването се вдигнаха двойно, без градът да е станал по-чист. Къде отиват тези пари?”, попита независимият кандидат-кмет.

Когато бъде избран, Дамян Георгиев ще направи оперативките на кмета открити за медиите. На тях се решават въпроси, касаещи всички старозагорци, и хората трябва да знаят какво предприема администрацията, обясни той – принцип, който беше потъпкан през последния мандат.

“Кметът трябва да е там, където е бизнесът на Стара Загора. Всеки, който работи за общината и плаща работни заплати, трябва да има пряка връзка с него. А не както е сега, хората на бизнеса да висят пред кабинета му”, каза Дамян Георгиев. Кметът трябва да посещава по-често селата и кварталите и да прави изнесени приемни дни в тях, за да е близо до проблемите им и да предлага точни решения, смята той.

Сред приоритетите му ще бъде и закриването на военния полигон “Змеево”: “Трябва веднъж завинаги да решим този проблем. Не може в центъра на България да гърмят всеки ден бомби!”.

В подкрепа на предложението на Дамян Георгиев за възстановяването на общинските звена “Чистота” и “Благоустройство” се изказа и Мария Динева от “Съюз Стара Загора”, която допреди година беше зам.-кмет на общината. Всички дейности по сметосъбирането, поддържането на тротоарите, междублоковите пространства и уличната маркировка ще бъдат възлагани на тези звена, което ще освободи 3 млн. лева годишно от общинския бюджет, които могат да бъдат използвани за финансиране на детските ясли. В най-кратки срокове могат да се разкрият и още 150 места в детските градини, като бъде възстановена Пета градина в сградата й, заета в момента от Административно бюро “Изток” (познато още като “Първо кметство”).

Друго решение на администрацията под ръководството на Дамян Георгиев ще бъде и осигуряването на безплатно пътуване на учениците от селата до училищата им в Стара Загора. Според Методи Пенчев, лидер на Съюза на свободните демократи (ССД) – една от партиите в коалицията, допълнителни общински средства могат да се освободят чрез оптимизирането на обществения транспорт и намаляване на разходите в него. Широки са възможностите учениците да ползват безплатни превози в тролейбусите, които са общински, особено на фона на предстоящото увеличаване на броя им със средства по Оперативна програма “Регионално развитие” за устойчив градски транспорт.

Отношене по предложеното от Дамян Георгиев изграждане на многофункционална спортна зала в Стара Загора взе лекоатлетката Красимира Чахова. Съоръжението трябва да е с капацитет 5-6 хиляди места. В комплекса трябва да има възстановителен и медиен център, търговски площи, ресторант и малък хотел. Той трябва да разполага с възможности и за приемането на концерти, изложби и симпозиуми. Залата може да се изгради на основата на публично-частното партньорство, с привличането на частни инвеститори и използването на различни програми за финансиране. “Неслучайно слоганът на Съюз Стара Загора е “Няма невъзможни неща!”, припомни Красимира Чахова. “Щом можем да дадем 52 млн. лв. за депо, което ще работи само няколко години, би трябвало да не е проблем да осигурим и нужните към 10 млн. лв. за залата”, коментира Дамян Георгиев, като напомни, че инвестицията в спорт е инвестиция в здравето на старозагорци.

В хода на кръглата маса бяха цитирани и две смущаващи цифри: За един квадратен метър тротоари през 2010 г. Общината е плащала по 48,60 лв., а разходите за поддръжката на уличното осветление от 2008 до 2010 г., без разходите за ток, са били 4 милиона и 184 хиляди лева.

Експредседателят на Комисията по здравеопазване и екология в Община Стара Загора от предишния мандат д-р Георги Попниколов обоснова виждането на коалицията, че е безсмислено да се строи регионалното депо за твърди битови отпадъци край Ракитница, след като то ще може да се използва само 3-4 години, при това с непосилен за населението допълнителен разход след пуска му от 87 лева за тон, заради който ще скочи такса смет. Предпочитаната алтернатива на депото е завод за битови отпадъци по подобие на изградения за 50 млн. лв. във Варна. “Но трябва да търсим сами начини за финансирането му”, обясни той. Условията на общинската администрация към инвеститора ще бъдат две: технологията да не бъде вредна за гражданите и да не се увеличава такса смет. Битовите отпадъци на общината в момента – 50 хил.т., и на областта – 100 хиляди, трябва да се разглеждат като суровина, която може и трябва да бъде продавана. До 2020 г. количествата ще нараснат на 100 000 т. от общината и 150 000 т. от цялата област. Подобен завод, целият в стъкло, имало в центъра на Виена и той е истинска атракция за туристите. “Изграждането за 52 млн. лв. на депо, което ще трябва да закрием през 2016 г. е престъпление”, коментира и Дамян Георгиев.

В програмата на бъдещата общинска администрация под негово ръководство е и селските кметства да бъдат оборудвани с компютърни терминали, които да улеснят воденето на документацията и да осигурят пряка връзка с Общината. В селата ще се възстанови и социалният патронаж над възрастните хора. Избирането на Дамян Георгиев ще позволи на администрацията да се погрижи и за създаването на пряка автобусна връзка между селата на изток от Стара Загора, каквато сега се осъществява чрез прекачване в областния град. От Подслон до Оряховица например разстоянието е едва 5-6 км, но абсурдът е, че се минава през Стара Загора. За решаването на проблема ще спомогне и изграждането на две нови пътни отсечки – между селата Горно Ботево-Преславен и Дълбоки-Колена.

Всичко това е съотносимо към мотото “Свободни хора в независим град” и ще стане действителност, ако старозагорци направят правилния избор и гласуват с бюлетина № 26 за Дамян Георгиев и №30 за “Съюз Стара Загора”, обобщи председателката на РКС на КНСБ в Стара Загора Иванка Данаилова. Тя увери, че КНСБ ще настоява всяко бъдещо действие на Община Стара Загора да е придружено с обществен консенсус. “Добруването на всеки старозагорец минава през добруването ни като старозагорска общност”, заключи Иванка Данаилова.
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн