Кандидатът за кмет на Стара Загора доц. Бойчо БИВОЛАРСКИ, председател на ОбС на БСП: Нека изчакаме есента, за да преброим… бюлетините

Доц. Бойчо Биволарски

STZAGORA.NET
- Доц. Биволарски, защо се кандидатирахте за кмет на Стара Загора?
- Решението ми да се кандидатирам за кмет на Стара Загора не е спонтанно. Аз живея тук, тук е семейството ми, тук е работата ми, тук са приятелите ми. И ЗАТОВА ТОЗИ ГРАД ЗА МЕН Е ЦЕЛИЯТ МИ СВЯТ. Не мога да скрия болката и огорчението си, виждайки как в последните четири години развитието на града ни спря. Този провал не е само на ГЕРБ, той е и за старозагорци – безработица, бедност, липса на перспектива за бизнеса, разбити пътища, нищожно усвояване на европейски средства. Това ли заслужава Стара Загора? Това ли заслужаваме всички ние? От град, заемащ важно място в световната технологична карта, наричан българската Силиконова долина, от град – еталон за духовната култура на България, се превърнахме в населено място със затихващи функции. Кметът не е политик на думите, а на делата. И моите съграждани още в първите месеци на мандата ще видят с очите си, ще могат да докоснат нещата, които ще започна да правя. ЗНАМ, ЧЕ ИМАМ ОПИТА, ЗНАНИЕТО И УМЕНИЕТО ДА ПОДОБРЯ ЖИВОТА НА СТАРОЗАГОРЦИ. Знам, че всички нас трябва да ни обединява каузата за добруването на Стара Загора.
- Каква е кратката Ви оценка, с няколко изречения, за приключващото кметуване на проф. Светлин Танчев в община Стара Загора?
- Всички старозагорци знаят кога един ученик или студент не преминава в погорен клас или курс. Оценката за кмета на ГЕРБ е същата като на всички живеещи в община Стара Загора, дори и на политическите партии. И тя е слаб (2) за ГЕРБ.
- Какви са взаимоотношенията Ви с една от популярните фигури на левицата – двумандатния екскмет на Стара Загора, ексздравен министър и настоящ депутат д-р Евгений Желев?
- Прекрасни! Ние сме близки приятели и съмишленици. Имам самочувствието, че като кандидат за кмет от БСП ЩЕ СПЕЧЕЛЯ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ. Тук е мястото да припомня на гражданите на Стара Загора, че когато представители на БСП са управлявали общината, имам предвид периода 1999-2007 г., всички са можели да видят и докоснат придобивките и развитието на града.
- Наскоро бившият служител на общинската администрация в Стара Загора Георги Вълчев, сега преподавател в СУ “ Св. Климент Охридски”, заяви във в. “Новината”: “Общинското ръководство на БСП в Стара Загора… трябва да обясни публично защо пропусна шанса да подкрепи една независима кандидатура (има предвид Дамян Георгиев – б.а.), която има възможност да обедини около себе си широк политически спектър… С какво точно стратегията с надделялата теснопартийна кандидатура на доц. Биволарски е по-добра и с какво неговият избор би бил по-полезен за развитието на местната общност”. Вашият коментар?
- Твърденията за обединяване на широк политически спектър, а оттам и повече гласоподаватели, са безпочвени дотолкова, доколкото социологическите проучвания за предпочитанията на старозагорци сочат една съвсем друга картина. ТОВА МИ ДАВА САМОЧУВСТВИЕ И ОПТИМИЗЪМ ЗА ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ. В този смисъл – нека изчакаме есента, за да преброим… бюлетините.
- В каква степен разчитате на “червените” избиратели, в каква – на останалите? Кои точно са “останалите”? Ще атакувате ли традиционно негласуващите? Как?
- БСП има основен опонент в лицето на ГЕРБ, т.е. за мен битката за кмет е с кандидата на управляващите. ГЕРБ явно разчитат на емоционална подкрепа – млад човек, без трудова биография, но ние залагаме на доверието на старозагорци. Сигурни сме, че ПРАГМАТИЗМЪТ НА НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ ЩЕ БЪДЕ РЕШАВАЩ В ИЗБОРА ИМ ЗА КМЕТ. Човек трябва първо да докаже себе си в своята професионална сфера и едва след това да претендира за кметското място, защото е престъпление, поради липса на опит, незнание или некомпетентност, да ощетяваш и буквално да бъркаш в джоба на хиляди жители на нашия град. Всяка една грешка заради неопитност или неразумно решение може да предизвика колосални проблеми в живота на една община – говорим за инфраструктура, здравеопазване, образование, социални услуги, бизнес среда и какво ли още не.
- Да допуснем, че вече сте избран за кмет. С какъв Общински съвет бихте искали да работите?
- Не допускайте. БЪДЕТЕ УБЕДЕНИ, КАКТО СА ПОВЕЧЕТО СТАРОЗАГОРЦИ, ЧЕ ИЗБРАНИЯТ КМЕТ ЩЕ СЪМ АЗ – БОЙЧО БИВОЛАРСКИ. Като кмет ще работя с общинските съветници, които са избрали гражданите на Стара Загора. Аз ще работя за развитието на общината и очаквам бъдещите общински съветници да са със същата грижа за хората, както са представителите на БСП.
- Пак да допуснем, че вече сте избран за кмет. Мислите ли, че ще работите добре с кабинета на премиера Бойко Борисов? Ако отговорът е “да”, защо?
- Не допускайте. Аз ще бъда кмет 4 години, а за Борисов не е сигурно дали ще изкара мандата си, от който остава година и нещо. Като кмет ще изпълнявам реалистична, но в същото време амбициозна програма за управление, с конкретни ангажименти, повтарям – конкретни, и реални срокове за тяхното изпълнение. Вярвам, че между институциите в Република България ще има синхрон, когато мислим за старозагорци. След изборите, ако продължава неадекватното отношение на правителството към проблемите на Стара Загора, ще бързаме да свалим ГЕРБ от управлението на страната. Аз се кандидатирам за кмет, включително и ЗА ДА ПОДПОМОГНА ПРОЦЕСА ЗА СВАЛЯНЕТО НА ГЕРБ ОТ ВЛАСТ. И не искам това да Ви звучи свръхамбициозно и самонадеяно.
- Кой е Вашият президент в Избори 2011? Партийно номинираният от БСП Ивайло Калфин (подкрепен вече от мощната харизма на Стефан Данаилов), а може би избралата формулата на независим кандидат Меглена Кунева?
- Бъдещият президент на Република България трябва да е Ивайло Калфин. Българите знаят, че само БСП не партизира президентската институция, доказват го последните десет години. С ИЗДИГАНЕТО НА ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ТАНДЕМЪТ КАЛФИН-ДАНАИЛОВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ. Моят избор е категоричен. Имам чувството, че и нашите опоненти вече осъзнават това – вижте им смразените физиономии. И ако дясната ръка на Борисов направи още някой гаф, май ще трябва да го направим почетен член на БСП за заслуги към партията.

Интервю на Мадлен ПЕЕВА
в. “Национална Бизнес поща”
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн