ПП ГЕРБ – Стара Загора отстъпи 96 ръководни места в СИК на опонентите си

STZAGORA.NET
С консенсус приключиха вторите поред консултации за състав на секционните избирателни комисии на територията на Община Стара Загора, които свика кметът на Общината проф.Светлин Танчев.

За пръв път в посттолитарната политическа история на България една политическа партия се отказа от законно предоставената й възможност да има доминиращо ръководство в секционните избирателни комисии (СИК).

Съгласно т.16 от решение 56 на ЦИК, на ПП ГЕРБ в Стара Загора се полагат 301 места в ръководствата на СИК (председател, зам.-председател или председател и секретар), което на практика означава доминация в около 100 секционни комисии. ПП ГЕРБ обаче е поискала само 205 места (колкото е броят на секциите). Останалите 96 от полагащите им се по закон ръководни места ще бъдат разпределени между парламентарно представените политически сили и НДСВ.

“Целта ни е изборният процес да е добре уреден и прозрачен. Убедени сме, че нашето предложение елиминира възможността за излишна конфронтация. Стремим се да наложим нов стил на работа между политическите сили, назависимо от различията в мирогледа ни, в интерес на Стара Загора и нейните граждани”, коментира пред медията ни общинският лидер на ПП ГЕРБ – Стара Загора Емил Христов.

Протоколът от заседанието ще бъде подписан и предаден в Общинската избирателна комисия.

До 22 септември общинската администрация ще представи в ОИК структурата и състава на СИК. Оттам информираха, че до крайния срок – 12 септември – трима граждани на държави, членки на Европейския съюз, са подали заявление до кмета на Община Стара Загора, че желаят да бъдат вписани в избирателните списъци.

Позицията на ПП ”ГЕРБ” – Стара Загора
относно преразпределението на местата в ръководствата на секционните избирателни комисии е следната:

Съгласно т. 16 от решение 56 на ЦИК, на ПП ”ГЕРБ” се полагат 301 места в ръководствата на СИК, което на практика означава доминация на ПП ”ГЕРБ” в около 100 СИК. За това бе взето решение ПП ”ГЕРБ” да има 205 вместо полагащите й се 301 места.

Разликата между местата по т. 16 от решение 56 на ЦИК за ръководствата на СИК, която е общо 96, да бъде разпределена между партиите с право на представителство в СИК.

ПП ”ГЕРБ” се съгласява с всяко преразпределяне на оставащите 96 места, което се приема от представителите на другите политически партии, които участват в консултациите.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн