Старозагорци в защита на децата на пътя

STZAGORA.NET
Само за четири дни повече от 1200 старозагорци подкрепиха националната подписка “Да предпазим децата от убийците на пътя”. Тя е организирана от Инициативен комитет, създаден от близките на шестимата младежи – Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид и Трифон Трифонов, загинали в жестока катастрофа на Великден в Симеоновград.

Подписката е национална и постепенно ще обхване всички по-големи градове в страната, каза Радостина Георгиева, братовчедка на Красимир, която заедно с майка му Дарина Маркова събира подписи в Стара Загора. “Не може да минават месеци и да няма никакъв резултат от разследването. Не може да страдат родители и близки, а да няма възмездие за тези, които отнемат живота на децата им. Не може да няма правила и да не се спазват законите”, смятат те.

Близките на загиналите искат промяна в законодателството и по-конкретно – в Наказателния кодекс. Подписката е насочена и срещу бездействието на институциите при разследване на смъртни случаи, причинени при пътнотранспортни произшествия, и неадекватните мерки срещу нарушителите. “Нашето искане е убийците на пътя, причинили смърт на едно или повече лица вследствие на шофиране без свидетелство за правоуправление, шофиране с превишена скорост, употреба на алкохол и/или упойващи вещества, както и отнемащите предимството на пешеходците, да бъдат съдени за умишлено убийство, а не както към момента за неумишлено деяние.

Смятаме, че тази промяна ще окаже въздействие върху поведението на шофьорите и ще ги накара да се замислят преди да извършат всяко от тези нарушения на закона и вследствие на действията си да причинят смърт”, се казва в призива на родителите.

Подписката ще продължи до 23 ноември, след което ще бъде внесена в Народното събрание. Законодателният орган по закон е длъжен да разгледа исканията и да даде отговор.
В Стара Загора подписите се събират пред Синдикалния дом.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн