Съдът в Иран произнася до дни финалното решение за Живко Русев

STZAGORA.NET

Живко Русев

До дни се очаква съдът в иранския град Табриз да се произнесе по делото на гълъбовския шофьор Живко Русев, наложена заради откритите в ТИР-а му 135 кг хероин. “След произнасяне на доживотната присъда на Русев главният прокурор на Иран е обжалвал присъдата пред по-горна инстанция. Съдебното заседание се е състояло на 8 септември т.г., преминало е бързо и на Русев са били зададени само няколко несъществени въпроса. Освен защитника на Русев – иранският адвокат Мокадам Фар, на него е присъствал и българският консул в Иран. Съдът е заявил, че ще се произнесе до седмица, тоест очакваме решението към 15-16 септември т.г.” Това съобщиха вчера за медията ни от пресцентъра на Министерството на външните работи в отговор на журналистическото ни питане за съдбата на гълъбовския шофьор.

На 20 септември се навършват три години, откакто 55-годишният Живко Русев бе арестуван на паркинг в северозападния град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. Хероинът бе открит в тайника на шофирания от него ТИР. Българската фирма, за която е работил, не се е намесила и не е предупредила българските власти, които научиха за случилото се четири месеца по-късно. Тогава Русев бе открит в ирански затвор, заплашен с екзекуция, а властите на Техеран са обяснили на посланика ни, че според закона всеки хванат дори със 100 г наркотик се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

След намесата на българското Министерство на външните работи през ноември 2009 г. гълъбовският шофьор беше осъден на доживотен затвор, а произнесената присъда беше обжалвана от главния прокурор на Иран, делото за което се състоя на 8 септември т.г.

“След произнасянето на съда (б.р. – ако не бъде уважено искането на главния прокурор на Иран) ще направим постъпки Живко Русев да бъде преместен в затвора в Техеран, където се намира и нашето посолство”, казаха още от МВнР.

За последно Русев се е обадил на семейството си през юли т.г. Като цяло бил добре и не се оплаквал от лошо отношение към него зад решетките.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн