Над 10 хиляди русофили се събраха край “Копринка”

STZAGORA.NET

Участниците в събора по традиция се събираха на групи според руските градове, в които са работили навремето. Снимка Христо Христов.

Повече от 10 хиляди души от къде ли не се събраха в събота край язовир “Копринка” на традиционния Осми национален събор на русофилите. Замислен преди години като среща на хора, работили някога в Коми, днес съборът е в друг формат и всяка година в началото на септември събира българи, работили и учили в бившия Съветски съюз и Русия, руски снахи и зетьове, деца от смесени бракове, бизнесмени, интелектуалци, самодейни и професионални състави. Културната програма е истински маратон – от 9.30 почти до залез, с много емоции, песни, танци, съпроводено от сергии и скара-бира. Но без последните неща от 10-ина години не минава нито един празник и събор у нас, та вече не прави впечатление никому.

Старите приятели и колеги, ако нямат предварителна уговорка, а такива се правят още на предния събор, се търсят с табели, на които старателно е написано кога и къде са работили. Някои пък ползват услугите на водещите и обявяват по микрофона къде точно се чакат.

Групи, пристигнали от предната вечер с палатки, разстлани одеяла, кебапчийници, където кюфтето и кебапчето вървяха по 50 ст., бира и водка, и неспирна музика от естрадата, Грета Ганчева, Петя Буюклиева и Венци Мартинов, танцуващи самодейци с тежащи по десетина килограма костюми при над 30-градусова жега, спомени, албуми със стари снимки и щракащи фотоапарати. Това е срещата край “Копринка”, оставаща непонятна за хора, които никога не са били там.

“Никъде по света няма такова явление като Събора на приятелите на Русия край язовир “Копринка”, каза в словото си извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков. Той благодари на движение “Русофили” за поддръжката и опазването на руските паметници в България и прочете указ на президента на Русия Дмитрий Медведев от 9 септември 2011 година, с който председателят на организацията Николай Малинов е удостоен с орден “Пушкин” за приноса му в укрепване на връзките между двете държави. От директора на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников пък Малинов получи бутилка водка с размера и формата на автомат “Калашников” и пояснението, че “нито един враг не може да устои на руската водка”.

В проявата, провеждаща се под патронажа на президента Георги Първанов, се включиха още министърът на националната политика на република Коми Галина Габушева, вицепрезидентът на дружеството за приятелство между Русия и България контраадмирал Кир Лемзенко, председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, кандидатът на БСП за президент и бивш вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Участниците в събора поискаха създаването на руска телевизия с национално покритие, руска банка и руски университет в България. Леонид Решетников пък сподели с множеството идеята си за създаване на движение “Българофили” в Русия.

На фона на общоприетото мнение, че русофилите са хора с леви убеждения, впечатление направи приветствието на кандидат-президента на “Синята коалиция” Румен Христов, прочетено в края на официалната част, заради което не бе чуто от много хора. Според него делението на “фили” и “фоби” е вече минало. От трибуната в същия дух прозвуча изказването на Ивайло Калфин, който посочи, че българо-руските отношения са в интерес на бъдещето на България и обеща да работи за тях.

Много след като официалните гости си тръгнаха, естрадата привличаше зрители и слушатели, някои приседнали уморено под сенките. А кога свърши празникът – никой не знае. Но пък уговорките за догодина вече са направени.

Таня ИВАНОВА
-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн