Позиция: Не търсим конфликт с мините, но някои техни представители се държат неадекватно

STZAGORA.NET
На 7 септември представители на жителите на Бели бряг и Трояново изнесоха пресконференция, на която запознаха обществеността с проблемите си около предстоящото изселване на селата, както и съобщиха, че ще уведомят за положението си европейските институции.

Огромният медиен интерес и редицата публикации показват, че ние срещаме съчувствие както сред журналистите, така и сред обикновените граждани, за което искрено благодарим.

В този смисъл истинско огорчение предизвикаха думите на главния проектант на мините Иван Арсениев пред „Старозагорски новини”. Пред изданието г-н Арсениев заявява, че жителите на селата Бели бряг и Трояново са знаели, че ще бъдат изселени още през 1978 г.

Подобен отговор е изключително тревожен за нас, защото показва потресаваща некомпетентност. Само няколко реда по-горе в същия материал на същото издание ръководителят на „Връзки с обществеността” на „Мини Марица-изток” ЕАД Даниела Кънева заявява, че се работи с концесионния договор от 2005 г. На кого от двамата да вярваме?

Думите на Арсениев черно на бяло показват онова, от което жителите на Бели бряг и Трояново страдат с години – политиката, която цели те да бъдат обърквани и подвеждани. Ако наистина от 1978 г. се е знаело, че селата ще се изселват, значи мините над 30 години държат хората в неведение кога, как и при какви условия ще се случи това изселване. Та нали точно от това се жалват жителите на селата – от многогодишната неизвестност. Това ли е държавната политика, за която говори г-н Арсениев?

Искрено се съмняваме. Макар да изглежда, че нашите интереси са различни от тези на дружеството, ние не търсим конфликт. Добре осъзнаваме, че това дружество дава хляб и поминък на региона и е важно за България. Затова не търсим конфронтация, а диалог.

Диалогът обаче трябва да бъде с добросъвестни хора. За да илюстрирам за какво става въпрос, веднага ще дам един пример. От думите на Арсениев става ясно, че решението за изграждане на новата централа на AES е взето още през гореспоменатата 1978 г. Кратка справка на сайта на компанията, обаче, показва, че тя е създадена в САЩ през 1981 г., а в България оперира от 1998 г.

Това обаче не е най-възмутителното. Иван Арсениев си позволява да говори от името на държавата, а поведението на жителите на Бели бряг и Трояново нарича рекет. Явно мисленето на Арсениев е останало закотвено в далечната 1978 г. Добре е да му бъде обяснено, че да защитаваш интересите си е нормално в свободна и демократична държава. Ако представителят на голяма, мощна и уважавана компания нарича рекетьори шепа бедни старци, това наистина е жалко.

Обвиненията, че съм национален предател, защото съм сред тези хора и същевременно съм политик и подкрепям каузата им, ще оставя без коментар. Просто няма какво повече да кажа на този човек.

Димитър ДИМИТРОВ-МАТАДОРА
-vvv

бутон за сайт

1 коментар on “Позиция: Не търсим конфликт с мините, но някои техни представители се държат неадекватно”

  • Георги Стефанов wrote on 12 септември, 2011, 17:56

    Хаха, този Матадора не го ли изключихме от ГЕРБ? Безполезен и смешен, бивши комунисти като него само вредят на партията…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн