Общината не изпълни обещанията си към селата и кварталите – кръгла маса на Дамян Георгиев

STZAGORA.NET

“Селата и кварталите на община Стара Загора – такива, каквито трябва да бъдат” бе поредната кръгла маса, организирана от коалиция “Съюз Стара Загора”, подкрепяща независимия кандидат-кмет Дамян Георгиев. В нея участваха кандидат-кметове на села от общината, сред които имаше и действащи.

Кръглата маса започна с прожектирането на кадри от Ново село и старозагорския квартал “Железник-изток”, документирали крайно лошото състояние на улиците.

“Преди 4 години ГЕРБ взе местната власт с големи обещания за благоустрояване на селата и кварталите на Стара Загора. Но нищо не се промени”, отбеляза Дамян Георгиев. Според него хората от селата трябва да могат да си плащат местните данъци и такси на място, да се осигури безплатно пътуване на учениците до града, да се оправят гробищните им паркове. Много е важно кметовете да могат да вземат самостоятелни решения, каза независимият кандидат-кмет на общината.

“Само 2-3 часа в месеца имаме срок да си платим в Стара Загора тока и водата, потвърди Диана Искрева, която има къща в съседно на Стара Загора село. – Плащаме услугите на същата цена като в града, но качеството им е много по-лошо. Не дай си боже човек да се излъже и да си направи баня на втория етаж – водата не стига дотам заради ниско налягане”, посочи тя. При това селските кметове са с вързани ръце – нямат никаква власт, нямат собствен бюджет, а са затрупани със задължения.


“В нашето село е асфалтирано за последно преди 1990 г., посочи независимият кмет на с.Преславен Митьо Митев, който е и кандидат за втори мандат. – През последните 4 години за всичките 50 села в общината са заделени само 1 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Бъдещият кмет на Стара Загора трябва да има съвсем нова стратегия за селата”, допълни той. Според него трябва така да се промени структурата в община Стара Загора, че селата да могат да правят проекти, като се намерят нови варианти за финансирането им.

В същия дух бяха и изказванията на кандидат-кметове на селата Бъдеще, Калояновец и Калитиново.

“Защо никой от управляващите не идва на подобни открити форуми, на които се обсъждат проблемите на местната власт?”, попита Методи Пенчев, лидер на ССД в Стара Загора – една от партиите в подкрепящата Дамян Георгиев коалиция. “Средствата за селата за тази година бяха разпределени в партийния клуб на ГЕРБ. Пари получиха само послушните кметове”, обясни Мария Динева, бивш зам.-кмет на община Стара Загора, която бе отстранена от поста от кмета Танчев. Тя изрази и недоволството на жителите на кв.”Кольо Ганчев”, че през последните 4 години там не е направена нито сантиметър нова канализация.

Вчера Дамян Георгиев стана първият кандидат-кмет в Града на липите, който получи удостоверение за участие в местните избори. Единственият независим кандидат очаква да бъде подкрепен от още 6 организации през следващите дни. Точната дата на старта на предизборната му кампания ще бъде ясна в края на следващата седмица, съобщи ТВ “Стара Загора”.
-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн