Баскетбол: Честит рожден ден на Петър Загоров!

STZAGORA.NET

Петър Загоров

Днес баскетболистът на “Берое” Петър Загоров празнува своя 25-ти рожден ден. Роден и израснал в Стара Загора, той е един от тези, заради което мъжкият отбор продължава да съществува!
Цялото ръководство на клуба и състезателите от отбора му пожелаваме преди всичко здраве, много късмет, както и дълго време да радва феновете на баскетбола в нашият град!

Навръх рожденият си ден той беше любезен да поговори за себе си и баскетбола в Стара Загора.

- Здравей, Пепо. Първо честит рожден ден!
- Благодаря!
- Всъщност ти как реши да се захванеш с баскетбола?
- Първоначално тренирах футбол. Живеех близо до Ученическата спортна школа и често поглеждах в залата. Там виждах много деца, които тренират баскетбол. Имах някакво вътрешно усещане, че това е моят спорт. В един момент реших, че трябва да пробвам и да сменя играта. Веднага почувствах, че баскетболът е моето призвание! Разбира се в началото нещата не ми се получаваха лесно. Беше предизвикателство да се справям по-добре и това ме амбицираше до краен предел. Започнах във “Верея баскет” при Светла Македонска. Тя беше първата ми треньорка. Бяхме добър отбор, доста медали имахме. Четири години по-късно се преместихме в БК “Локомотив”, който е предшественик на БК “Берое”. Пое ме Коцето Боев, а след това и Алекси Алексиев. Бях в “Берое”, докато завърших гимназия, след което заминах за Кипър.
- Колко време беше в Кипър и в кой отбор игра?
- Там прекарах 4 години, като играх един сезон във 2-ра лига и три сезона в 1-ва с отбора на Омония Никозия. Откровено казано, натрупах безценен опит.
- Защо се върна в България и защо реши да заиграеш отново в “Берое”?
- Върнах се в България през 2009-та година по лични причини. Имах нужда да съм до семейството си. Заиграх отново в “Берое”, защото този клуб ми е дал много като състезател и човек. Исках и трябваше да се отблагодаря на Васко Кифев и Коцето Боев и реших че това е моментът, в който мога да помогна.
- Това беше 2009 г., но през миналия сезон си плащал, за да играеш …
- По принцип всеки върши някаква работа и получава заплата за това. През миналия сезон 2010/2011 клубът беше изпаднал в много тежка ситуация. Имах добре платена работа и реших да играя без да ми се заплаща, в името на това, да не се затрие мъжкият баскетбол в Стара Загора. Помогах с каквото мога. С доста сили успях да убедя Ясен Начев и Васил Кифев да запазим отбора. Дори успяхме да направим отбор, който завоюва второто място в “А” група! Мисля си, че даже ако не се бяха изпоконтузили Илия Георгиев, Адриан Алипиев и Сашо Гогов, щяхме да сме първи. Смятам, че всички усилия тогава си заслужаваха. Тази година идва Георги Младенов и класни попълнения в лицето на новите играчи. Нещата категорично вървят нагоре.
- Всъщност ти създаде „Да спасим баскетболния “Берое”” във Фейсбук, а след това поде инициатива за изграждането на баскетболно игрище зад пощата…
- Аз винаги съм се виждал като инициативна личност. Видях поле за действие, реших, че мога да помогна и част от усилията ми дадоха плод, за което много се раддвам. За игрището имаше развитие по едно време. Дойдоха хора от София, говориха с кмета, но нишо не се получи – само се вдигна шум. Това не е приключена тема за нас и ще се борим да се построи такова игрище в Стара Загора. Престъпление е, че баскетболът е най-успешният колективен спорт в града, но няма открита площадка, където децата да играят през лятото.
- Кажи нещо за новите треньори.
- Георги Младенов и Марин Яцински са хора, доказали се в спорта. Удоволствие да се работи с тях и с Коцето Боев. Нивото на професионализма в отбора се вдигна многократно и смятам, че така трябва да се работи, ако искаме да постигнем резултати. Няма да крия, че ако не беше дошъл Георги Младенов тук, най-вероятно нямаше да се занимавам професионално с баскетбол.
- Какви са впечатленията ти от новите момчета в отбора?
- Не съм ги видял в игрова ситуация, но от това, което виждам, ще се сработим добре и ще помогнат на отбора. Някои от тях са се доказали в други отбори и сега трябва да го направят в “Берое”. Като за начало добре се вписват в обстановката. А с момчетата, с които бяхме и през миналия сезон, вече се чувстваме като едно цяло. Това поставя добра основа за развитие на отбора тази година, защото реално ядрото ни се запази.
- Какви са очакванията ти за новия сезон?
- Ако играем в “А” група смятам, че няма да имаме конкуренция и задължително ще се борим за първо място. Аз лично все още се надявам да ни поканят в НБЛ. Реално там нивото е много високо. Мисля че няма как да се противопоставим на “Лукойл” и “Левски”. Но с треньор като Георги Младенов смятам, че имаме шансове да се представим достойно срещу другите отбори. Все пак у дома разчитаме и на мощната подкрепа на всички фенове на “Берое”!
- Отправи някакво пожелание към феновете на баскетбола в Стара Загора!
- Миналата година залата се понапълни с публика. Имах удоволствието да усетя подкрепата на феновете ни в тежки моменти. Чувството е невероятно! Моето пожелание към тях е – да напълнят залата и да ни дадат крила! Гарантирано ще се представим по-добре! Само с тяхна подкрепа можем да вдигнем нивото на старозагорския баскетбол. В заключение искам навърх рождения си ден да благодаря на Васко Кифев. Благодаря му за това, че той никога не се отказа и повече от 10 години крепи отбора. И въпреки, че в момента изпитва затурднения от различен вид, продължава да отделя огромна част от времето си за “Берое”. Той е човекът, на когото Стара Загора трябва да благодари, че има професионален мъжки баскетболен отбор.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн