“Спортът – инвестиция в здраве” – втора кръгла маса на независимия кандидат-кмет Дамян Георгиев

STZAGORA.NET

Петко Петков, Дамян Георгиев, Красимира Чахова, Мариела Чорбаджийска.

Независимият кандидат за кмет на Стара Загора Дамян Георгиев,  неговият щаб и коалицията от партии “Съюз Стара Загора” (Земеделски народен съюз – ЗНС, Съюз на свободните демократи – ССД, Демократическа партия, Движение “Гергьовден”, БДС “Радикали”, ПП “Н. Петков” и СПС “Защита”) проведоха днес втората кръгла маса от общо 7, които ще се състоят всяка сряда до 28 септември включително. Този път темата на дискусията беше “Спортът – инвестиция в здраве”.

В нея участваха футболната легенда Петко Петков, лекоатлетката Красимира Чахова, директорката на Спортното училище Ваня Петкова, Тихомир Трифонов, Светлин Стоянов, бившият президент на ФК “Берое” Боян Станков, Васил Митев, управителят на “Интернет груп” и представител на клуба по бадминтон Петър Гицов, Пламен Драганов и други известни имена от старозагорския спорт.

“Спортът е скъпо мероприятие, но е феномен, който е в сърцата на много хора. Стара Загора е един от най-спортните градове на България. Нека да обсъдим как взаимно да си бъдем полезни!” – обърна се към участниците в кръглата маса Дамян Георгиев.  Той се обяви за бързо обновление на спортната база в Стара Загора чрез ремонт на съществуващите обекти и създаването на нови, за обособяването на специализирани спортни зали, каквито има в много страни по света, за участие на спортните клубове заедно с асоциацията им в разпределението на паричните субсидии за дейността им, както и за строителството на нови площадки за масов спорт по местоживеене и физкултурни салони в училищата.

Все по-належащо е в Стара Загора да започне изграждането на многофункционална спортна зала, която ще е в помощ и на спортните клубове, и на местния бизнес, каза Дамян Георгиев. Възможните места, на които тя би могла да бъде построена, са в парк “Бедечка”, в двора на бившите артилерийски казарми и най-вече при южното крило на стадион “Берое” – като допълнение и разширение на традиционния спортен комплекс там, стига мястото да е достатъчно.

Без подкрепата на община Стара Загора спортът в града няма как да се развива, споделиха участници в кръглата маса. “Искам да ви помоля, обърна се Петър Гицов към Дамян Георгиев, когато бъдете избран за кмет,  да не правите същите простотии, каквито правят сегашните управляващи”, като визира спряна инвестиция от 500 хиляди лева в старозагорския спорт. “И друго не е нормално – съседният Сливен има чудесна лекоатлетическа писта, а Стара Загора няма. Общината спестява пари от спорта, но не ги инвестира обратно в него, харчи ги за друго”, не спести критиките си по адрес на местната власт Гицов.

“Как ще се разпределя спортната база? Като вземем да правим графиците, само дето не вадим ножове!”, не скри друг участник в кръглата маса. За да нямат клубовете проблеми, Дамян Георгиев препоръча обединяването им в местната асоциация.

Боян Станков пожела на Дамян Георгиев като стане кмет, да се  пребори с лошата система за поддържане на спорта в Стара Загора.

Директорката на Спортното училище (СОУ “Тодор Каблешков”) Ваня Петкова информира, че със собствени средства, без участието на общината, са ремонтирали ученическото общежитие, и сподели мечтата си специално училищно автобусче да кара децата, много от които са от домове, до спортните зали.

Да се сложи край на ремонтите на парче на спортните зали и съоръжения, препоръча Мария Динева от ЗНС – една от партиите в подкрепящата кандидатурата на Дамян Георгиев коалиция “Съюз Стара Загора”. По-удачно е да се правят по-малко ремонти, но “от-до”, и ремонтираният обект да се раздели с проблемите за поне 10 години напред. Мария Динева остро критикува липсата на спортен календар в общината. Дамян Георгиев да поеме ангажимента, че ще има ясни правила за финансирането на старозагорския спорт, поиска тя.

Асоциацията на спортните клубове бе изолирана от общината, се чу в хода на кръглата маса. Няма и следа от 100-те хиляди лева субсидия за спортните клубове, които в Стара Загора са не по-малко от 60, в минимум 35 спорта. Дано нещата тръгнат в нова и добра посока, си пожелаха участниците в дискусията. Дамян Георгиев потвърди, че ако зависи от него, разпределението на средствата ще става само с участието на спортните клубове.

“Отношението към проблемите на спорта може да обърне изборите!”, предупреди участник в кръглата маса. Друг пък критикува общината, че не е възприела градивно предложение за създаването на ледена площадка в зимните месеци на мястото на скейтбордовата писта, въпреки че се е явил спонсор. “Защо общината не поиска да спечели малко пари? Просто нямат желание за нищо”, констатира старозагорецът. Красимира Чахова пък настоя в областния град да се създадат велоалеи. Тя спомена провеждания навремето авторитетен лекоатлетически турнир “Самарско знаме” в Стара Загора, с чието възстановяване се е заел и Дамян Георгиев.

-vvv

социални мрежи

1 коментар on ““Спортът – инвестиция в здраве” – втора кръгла маса на независимия кандидат-кмет Дамян Георгиев”

  • Петър wrote on 25 август, 2011, 9:51

    Беше много интересно! Поздравления за добрата дискусия!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн