Продължават проблемите около депото за отпадъци в Ракитница

STZAGORA.NET
Министерството на околната среда и водите е отправило официална покана до административното ръководство на Община Стара Загора в срок до 31 август 2011 г. да внесе апликационната форма за “Изграждане на регионално съоръжение за третиране на отпадъците, обслужващо общините Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Гурково, Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево, Опан, Твърдица, Чирпан, Павел баня и Раднево на площадка “Ракитница-изток” с възложител СНЦ “Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора”.

Поканата е отправена независимо от факта, че с Решение No 154 от 4.07 2011 г. Старозагорският административен съд отмени като незаконосъобразно Решение по оценка на въздействието върху околната среда от 17.09.2010 г. на директора на РИОСВ – Стара Загора, с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение. Т.е. спряна е процедурата по изпълнение на Депото за отпадъци в Ракитница.

РИОСВ и Община Стара Загора обжалваха в определения срок решението на Административния съд.

“Ние ще си подадем документите и ще чакаме решението на Върховния административен съд – категоричен е зам.-кметът на общината Белчо Белчев. – Ако то е положително, т.е. в наша полза, продължава се с процедурата по сключване на договори и избиране на изпълнител.

Чрез апликационната форма ние гарантираме пред министерството, че имаме готовност да стартираме програмата.”

Въпреки забавянето и работата по подготовката за стартирането на проекта, предстои да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на съпътстваща инфраструктура – ток, вода и път до депото, които трябва да бъдат реализирани от Община Стара Загора на стойност около 1 милион и 200 хиляди лева. След това парите ще бъдат възстановени.

Крайният срок, в който трябва да заработи депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница, е месец юли 2014 година. Дотогава боклукът ще се извозва на сметището на Мандра баир.

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн