Миньорите празнуват с успехи и награди

STZAGORA.NET
С поднасяне на цветя пред паметника на свети Иван Рилски – небесният покровител на миньорите, ще отбележат в четвъртък празника си работещите в най-голямото дружество за открит въгледобив у нас – “Мини Марица-изток”. Мемориалът е дело на скулптора проф. Минчо Минчев и е издигнат в най-високата част на Раднево.

От началото на годината са добити над 18 млн. тона въглища. Това е с над 30 на сто повече от същия период на 2010 година. Ръстът при разкривните работи е 40 на сто спрямо миналата година и до момента са изкопани, насипани и транспортирани близо 59 млн. кубически метра земна маса.

От началото на експлоатацията на източномаришкото въглищно находище в “Мини Марица-изток” ЕАД са добити общо 968 млн. тона въглища. За разкриване на въглищните пластове са изкопани, транспортирани и насипани 4 млрд. и 89 млн. кубически метра земна маса от трите поделения.

В резултат на високите добиви и ритмичната реализация на добиваната суровина в четирите централи от комплекса, “Мини Марица-изток” отчита 44 млн. лева печалба за първото полугодие. Краткосрочните задължения намаляват с близо 55 млн. лева. Всички разплащания се извършват в определените срокове. Само за първото полугодие на 2011 г. дружеството е внесло в държавния бюджет над 30 млн. лева данъци, 7.5 млн. лева концесионна вноска и 8.3 млн. лева за фонд “Напускане”. Важно за развитието на дружеството е и нарастването на производителността на труда на персонала.

Тези факти дават право ръководството и целият екип на “Мини Марица-изток” ЕАД да посрещнат професионалния си празник 18 август със задоволство от свършената работа. За усърдието, което полагат, и с цел стимулиране на персонала за спазване на безопасни и здравословни условия на труд и подобряване на производствените резултати, целеви награди по повод Деня на миньора получават трите добивни участъка в поделенията, както и цех “Механична работилница” в рудник “Трояново-1″, участък “Ремонт багери – механична част” в рудник “Трояново-север” и участък “Електроснабдяване” в рудник “Трояново-3″. Следвайки политиката на корпоративна социална отговорност и почитайки св. Иван Рилски – закрилник на миньорите и всички българи, от въгледобивното дружество дариха по 100 тома класическа българска литература на издателство “Захарий Стоянов” за жителите на радневските села Трояново и Любеново чрез техните читалища.

Традиционно Денят на миньора се отбелязва на 18 август – денят на успението на свети Иван Рилски, закрилник на българските миньори и на българския народ. През 1903 г., по предложение на пернишките миньори, с указ на цар Фердинанд денят е обявен за професионален празник на работещите в мините. Празникът е възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.

Независимо от тежките процеси на преструктуриране на минния бранш, той продължава да играе решаваща роля в българската икономика, като минералните суровини остават гаранция за националната ни независимост и сигурност. Трудът на българския миньор остава все така тежък и отговорен, и заслужава уважение и преклонение.

От 12.45 часа в четвъртък в зала “Роял” на хотел “Шератон” ще се състои пресконференция по повод Националното честване на Деня на миньора и отбелязването на 20-годишнината от учредяването на Българската минно-геоложка камара. По време на събитието ще бъдат представени акцентите от развитието на минерално-суровинната индустрия в страната през 2010 година и проектите за 2011 година.

В рамките на тържествената част, която започва от 13.30 ч., ще се връчат и наградите на Българската минно-геоложка камара: Национална награда за социалноотговорна компания в минерално-суровинната индустрия; награди за дружество с постигнати най-високи годишни резултати в отделните подотрасли на бранша; награда за най-добър студент на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. По повод юбилея на БМГК браншовата организация ще отличи с колективни и персонални награди държавни институции, неправителствени организации, ръководители на компании в отрасъла и експерти за приноса им към развитието на минерално-суровинната индустрия.
(СН)
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн