Управляващите прехвърлят тежестта на кризата върху плещите на обикновения българин

STZAGORA.NET

Сергей Станишев: Министрите разиграват циничен цирк за увеличението на минималната работна заплата и на пенсиите

Сергей Станишев

„Управляващите прехвърлят тежестта на кризата върху плещите на обикновения българин”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес. У нас безработицата е вече 11.4% и сме на второ място в ЕС по темп на нейното увеличение, изтъкна Станишев. Той допълни, че правителството все още живее за сметка на фискалния резерв, който остана от миналия мандат.

Според лидера на БСП „вторият вот на недоверие, подкрепен от всички демократично представени сили, разкри, че обещанията на ГЕРБ за сигурност и законов ред са подменени от характеристиката на една полицейска държава”. Станишев изтъкна, че няма видими резултати и в борбата с корупцията и с организираната престъпност, което рефлектира на Шенгенското ни членство. „ГЕРБ се самоизолираха в политическото пространство заедно с „Атака”- връзка, която става все по-близка и системна”, допълни той.

Сергей Станишев припомни, че през април 2010 година е бил приет поредният антикризисен план, в който е имало и полезни мерки. „Трябваше от юли миналата година да бъде увеличена минималната работна заплата, но това още не се е случило. Стана известно, че правителството е поело ангажимент във връзка с пакта Евро+ доходите да бъдат замразени. Този ангажимент постоянно се крие от кабинета Борисов и се разиграва циничен цирк по отношение на минималната работна заплата и на пенсиите”, коментира лидерът на БСП. Той припомни, че поне четири пъти правителството обявява край на кризата, която засяга все повече и повече българските граждани, като това е пряко следствие от провала в антикризисните мерки на правителството.

В обобщението си за приключилия политически сезон Станишев изтъкна, че това е бил един доста активен политически сезон, в който основните моменти са били двата вота на недоверие към правителството. „И двата бяха с много сериозни и реални мотиви”, заяви Станишев и допълни, че БСП никога не е инициирала вотове просто, за да демонстрира опозиционност. Заместник-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че за втора поредна сесия социалистите са най- активни в Народното събрание- 50% от питанията и въпросите са дело на ПГКБ. Като основни характеристики той отбеляза двата вота на недоверие, провалените законодателни инициативи на ГЕРБ и нарастването на групата на независимите депутати до 18 човека. Според Михаил Миков: „трябва да се даде възможност при определени условия независимите депутати да могат да формират отделна парламентарна група, тъй като в момента те са част от нетрадиционния начин, по-който ГЕРБ си набавя подкрепа.”. Миков допълни, че по този начин ще се даде ясен облик на тяхната политическа ориентация, като се стъпи на принципна основа

По отношение на президентските избори лидерът на БСП изтъкна, че управляващите мятат обществото от едно недоумение в друго – от Христо Стоичков до Росен Плевнелиев. „Те разбират, че като партия не могат да излъчат кандидат, който да отговаря на критерия да е обединител, да е способен да чува и други мнения, да се грижи и отстоява българския национален интерес и затова се бавят, поясни червеният лидер. Борисов си дава сметка,че самият той не отговаря на първия критерий- да бъде обединител”, подчерта Станишев. Ясно е, че който и да е кандидатът за президент на ГЕРБ, той ще бъде 100% зависим от министър -председателя и от неговата воля, категоричен бе лидерът на БСП.
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн