Премиерът даде старт на последната отсечка от АМ “Марица”

STZAGORA.NET
Премиерът Бойко Борисов даде днес старт на строителството на ЛОТ 1 – Оризово-Димитровград, на автомагистрала “Марица”. Вместо да разбие бутилката с шампанско в кофата на багера, той я подари с автограф на багериста Рангел Стоичков, след което заедно с митрополит Галактион плисна менче с вода.

Това е последната липсваща отсечка на магистрала “Марица”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той припомни, че тук през 2000 година тогавашният министър-председател Иван Костов е направил първа копка “в нищото” и че 31 км от магистралата са строени 31 години. “Пътната агенция и ДНСК ще проверяват и тук, както на “Тракия”. Опозицията също е добре дошла, нека да проверяват. Но вместо да размахват буркани с пепел и креативни декларации в парламента, да поканят независими сертифицирани лаборатории и да извадят резултатите от проверката публично”, добави министър Плевнелиев.

Той направи и обобщение на мащабната програма на правителството. Вместо обещаните три магистрали, се работи по шест. “Струма” е следващата, “Люлин” е готова, “Тракия” се строи в график и качествено, “Марица” се строи цялата, работи се и по “Хемус”. През август стартираме пътя Кърджали – Подкова, през септември – Лот 1 на “Струма”, 8.5 км от околовръстното на София до гара Яна, през октомври свързваме еврокоридор 9 с прохода Маказа и започваме Лот 4 на “Струма”, а през декември започваме Западната тангента”, подчерта министърът. Според него това е така, защото правителството има правилен модел, има приоритети и работи много. “Хората имат избор между едни, които дълги години разпределяха баници, и други, които работят денонощно и постигат конкретни резултати в интерес на хората – пътища, пречиствателни станции, спортни зали, метро”, добави Плевнелиев.

Има много такива първи копки, след които после 10-15-20 години нищо не се прави, каза министър-председателят Бойко Борисов. “За да е успешно начинанието, първо трябва да го благослови владиката, второ – да има проект, трето – да има осигурено финансиране и да има ясен и прозрачен конкурс, на който да дойдат фирми от света. В този случай – 80% от този строеж го плаща Европейският съюз, 20% е кофинансиране от държавата. Вчера започнахме Ришкия проход, само вчера и днес 200 млн. лева отиват за пътища в България”, формулира условията за успех премиерът.

Дължината на отсечката от Оризово до Димитровград е 31,4 км, а срокът за завършване на строителството е 25 месеца. Изпълнител е италианската строителна компания “Кооператива Муратори & Чементисти” (буквално – “Кооперация на зидари и бетонджии”), която има 110-годишна история. Строителният надзор ще се извършва от Обединение “Т7/СИНК” – Пловдив. Финансирането на строителството е по ОП “Транспорт”. Цената на договора за строителство на отсечката е 133 129 678 лв. без ДДС, а на договора за строителен надзор е 565 000 лв. без ДДС. Строителните дейности на 31,4-километровото трасе включват 4 паркинга, 10 надлеза, 3 подлеза, 4 моста и 5 селскостопански подлеза. Предвидено е и монтирането на шумоизолиращи прегради между магистралата и населените места, през които тя преминава. Автомагистрала “Марица” е с обща дължина 167 км, част е от Общоевропейски коридор No 4 “Дрезден-Будапеща-София-Истанбул” и част от Трансевропейската магистрала “Север-Юг”, свързваща страните на Източна и Централна Европа с Близкия изток и Азия.

На церемонията вчера присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо, областният управител на област Стара Загора Йордан Николов, заместникът му Галина Стоянова, представители на Агенция “Пътна инфраструктура”, на фирмата-изпълнител, кметове от областта, директори на териториални структури.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн