Забраниха достъпа в Дом-паметник “Бузлуджа”

STZAGORA.NET

Областният управител Йордан Николов издаде заповед, с която забрани достъпа на лица в сградата на Дом-паметника на връх Бузлуджа, извършването на всякакви технически дейности и влизането на хора в сградата за осъществяването им. Мярката е превантивна за недопускането на инциденти поради лошото състояние на недвижимия имот, съобщиха от пресцентъра на Oбластната управа.

В мотивите на областния управител се посочва, че недвижимият имот – Дом-паметник комплекс връх Бузлуджа, известен сред обществеността като “Чинията”, в землището на с. Крън, община Казанлък, който е частна държавна собственост, е с нарушена конструкция и в лошо състояние, поради което е негоден за експлоатация.

Съгласно Становище на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Стара Загора (с вх. No 19-00-1162/27.07.2011 г.) не трябва да се допуска извършването на технически дейности и влизане на хора в сградата поради наличието на неукрепени и рушащи се части от строителната конструкция.

В писмо на ръководителя на Клиентски енергоцентър – Казанлък, на “EVN България Електроразпределение” АД (от 27.07.2011 г.) пък се посочва, че не може да се осъществи нормално електрозахранване на “Чинията” поради разкопани и демонтирани кабели, липсата на трансформатори и уредби за ниско и средно напрежение. Поради реалната възможност за злополука становището на “EVN България Електроразпределение” АД – КЕЦ Казанлък е, че няма възможност за нормално захранване с електрическа енергия на сградата.

“Поради тези причини, както и поради лошото и негодно за експлоатация състояние на Дом-паметника, е налице застрашаване на живота или здравето на голям кръг хора и в размери, които изискват предприемането на мерки за недопускане на последиците от инциденти”, пише в мотивите на заповедта. В изпълнение на произтичащите от Закона за защита при бедствия правомощия на областния управител по организиране изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия Николов забранява достъпа на лица в сградата.

Контролът по изпълнението на заповедта по време на честванията на 120-годишния юбилей на БСП на връх Бузлуджа е възложен на директора на ОД на МВР – Стара Загора комисар Алекси Алексиев.

(СН)
-

бутон за сайт

1 коментар on “Забраниха достъпа в Дом-паметник “Бузлуджа””

  • Христина Христова wrote on 1 август, 2011, 13:50

    Йордан Николов да вземе да се гръмне! Младите социалисти все пак запалиха звездата. Прави им чест!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн